Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-au sucit: chinezii sunt gata să ofere ajutor armatei ruse. Acest anunţ vine într-un moment nepotrivit

CGTN
rusia china

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a afirmat că Beijingul este dispus să lucreze cu Rusia, pentru o comunicare strategică strânsă între armatele celor două ţări, informează Rador.

În comentariile transmise de presa de stat, după ce el l-a întâlnit pe preşedintele Putin, Li a afirmat că cele două ţări ar putea contribui la menţinerea securităţii globale. Legăturile dintre Rusia şi China s-au întărit în ultimii ani, parţial motivat de aversiunea ambelor pentru Occident.

Acest anunţ vine într-un moment nepotrivit, din punctul de vedere al presiunilor la care este supusă China. Duminică seara, în Asia a avut loc întrunirea miniştrilor de externe pentru G7. C

Cel mai puternic diplomat pentru politică externă al UE, Josep Borell, a afirmat că statul chinez poate alege dacă doreşte să fie prietenă cu Statele Unite şi comunitatea internaţională, dacă doreşte să urmeze parteneriatele, sau, în schimb, doreşte să abordeze o cale mai dură. Pare că acest anunţ provocator indică faptul că statul chinez îşi alege drumul.

Declarațiile celor doi

Avem legături foarte strânse, care depăşesc alianţele militaro-politice ale epocii Războiului Rece” şi sunt „foarte stabile”, a spus el în cadrul acestei întâlniri difuzate de televiziunea rusă.

El a adăugat că relaţiile dintre Rusia şi China „au intrat deja într-o nouă eră”. „Aceasta este prima mea vizită în străinătate de la preluarea mandatului de ministru al apărării. Am ales Rusia în mod special, pentru a sublinia natura specială şi importanţa strategică a relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat Li.

În cadrul acestei întâlniri, la care a participat şi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, Putin a lăudat cooperarea militară dintre cele două ţări.

„Lucrăm activ prin departamentele militare, schimbăm periodic informaţii utile, cooperăm în domeniul cooperării tehnico-militare şi desfăşurăm exerciţii comune”, a spus Putin. „Acesta este, fără îndoială, un alt domeniu important care întăreşte natura […] relaţiei noastre”, a adăugat el.

Această vizită a lui Li în Rusia, care este programată să dureze până pe 19 aprilie, vine după cea a preşedintelui chinez Xi Jinping în martie la Moscova. În cadrul acestui summit, Putin şi Xi şi-au arătat buna înţelegere, dându-se drept aliaţi strategici hotărâţi să reziste hegemonismului american.

De la începutul conflictului, Beijingul s-a declarat oficial neutru, fără a condamna vreodată invazia rusă. Xi nu a vorbit niciodată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.