Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răzbunarea Belarusului împotriva Europei: au deschis robinetul migranților

FRANCE 24 English
Aleksandr Lukașenko

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, crede că statul Belarus se află în spatele creşterii recente a imigraţiei ilegale în ţara sa, în urma unui avertisment al preşedintelui Alexandr Lukaşenko că nu va mai opri migranţii să îi traverseze frontiera vestică, transmite Reuters preluat de news.ro

Lukaşenko a făcut declaraţia în Parlament, pe 26 mai, ca răspuns la sancţiunile Uniunii Europene, impuse după ce ţara a forţat un avion Ryanair cu un disident belarus la bord să aterizeze la Minsk, unde a fost arestat, informează News.ro.

”Nu este ... doar un episod de imigraţie ilegală, aşa cum vedem la celelalte graniţe ale Uniunii Europene”, a declarat marţi premierul Ingrida Simonyte, vorbind lângă Dubiciai, localitate aflată lângă graniţa slab populată, împădurită, cu Belarus.

"Au existat ameninţări din partea domnului Lukaşenko, care a avertizat Uniunea Europeană că va fi inundată de droguri şi migranţi, şi iată, în câteva săptămâni vedem o creştere rapidă a persoanelor care trec graniţa ilegal".

Biroul de presă al preşedintelui din Belarus nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Lituania a reţinut 198 de migranţi care au sosit trecând frontiera sa de 679 kilometri (422 mile) cu Belarusul începând cu 3 iunie, reţinând în ultimele 12 zile un număr egal cu cel din ultimele cinci luni.

Ţara nu a primit mai mult de 90 de migranţi anual în 2017-2020.

Transportatorilor aerieni europeni li s-a spus să zboare în jurul Belarusului şi companiei sale aeriene naţionale i s-a interzis să zboare în spaţiul aerian al UE, după ce un zbor Ryanair din Grecia către Lituania a fost forţat să aterizeze în capitala bielorusă.

”Obişnuiam să prindem migranţi în masă aici - acum, trebuie să vă luaţi gândul de la asta, îi veţi prinde chiar voi”, a spus Lukaşenko statelor UE.

Jurnalistul disident închis, Roman Protasevic, a apărut luni la o conferinţă de presă la Minsk, afirmând că se simte bine şi că nu a fost bătut, dar opoziţia a spus că este o altă apariţie publică făcută sub constrângere.

Câteva zeci de corturi mari încălzite erau goale, marţi, într-o pădure de pini din centrul lituanian de procesare a migranţilor din Rukla, construită de armată în weekend pentru a crea spaţiu pentru încă 350 de persoane şi triplând capacitatea centrului pe măsură ce sosesc noi migranţi. Majoritatea migranţilor provin din Irak, dar şi din Iran, Siria, Turcia şi Egipt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.