Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarusul aplică și ea sancțiuni SUA: Ce a decis Minskul este cel puțin surprinzător

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Belarus a decis să reducă personalul ambasadei SUA, să înăsprească procedurile pentru eliberarea de vize şi să revoce decizia privind autorizarea activităţii pe teritoriul belarus pentru Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA împotriva unor întreprinderi din industria petrochimică belarusă, informează joi TASS, Reuters şi AFP.

"Astăzi a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe însărcinatul cu afaceri al SUA în Belarus, care a fost informat despre contramăsuri. Inclusiv despre reducerea personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al misiunii diplomatice americane, înăsprirea procedurilor pentru eliberarea vizelor, limitarea activităţii specialiştilor americani în Belarus pe bază temporară. De asemenea, am revocat decizia privind activitatea USAID", a anunţat secretarul de presă a MAE belarus, Anatoli Glaz, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Potrivit lui Glaz, măsurile luate de Minsk sunt "punctuale şi menite să transmită un semnal ferm SUA referitor la lipsa de perspectivă a presiunilor şi constrângerii în relaţiile cu Belarus". "Ca şi până acum, noi nu dorim o escaladare şi suntem gata să continuăm contactele cu partea americană în baza principiilor de echitate şi respect reciproc", a adăugat secretarul de presă a MAE belarus.

Anatoli Glaz a subliniat că acţiunile SUA la adresa întreprinderilor belaruse sunt "ilegale, contravin legislaţiei internaţionale şi sunt menite să exercite presiune asupra unui stat suveran". Potrivit afirmaţiilor sale, aceste acţiuni "aduc prejudicii colectivelor de angajaţi ale întreprinderilor vizate - cetăţeni belaruşi simpli".

Statele Unite au confirmat vineri o serie de sancţiuni împotriva Belarusului, după deturnarea la Minsk a unui avion Ryanair cu destinaţia Vilnius şi arestarea unui jurnalist de opoziţie aflat la bordul acestuia. Sancţiunile economice ale SUA împotriva a 9 întreprinderi de stat din Belarus, reintroduse în aprilie în urma reprimării protestelor pro-democraţie, au intrat în vigoare pe 3 iunie, scrie Agerpres.ro.

În urma alegerilor contestate din 2006, Washingtonul a interzis orice tranzacţie cu aceste companii. Trezoreria SUA a suspendat apoi aceste sancţiuni în 2015, salutând unele progrese, dar executivul american a avertizat la sfârşitul lunii martie că această suspendare ar putea să nu fie reînnoită.

Liderii europeni au cerut, de asemenea, pregătirea unor sancţiuni economice sectoriale pentru a lovi financiar regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Ele ar urma să fie prezentate miniştrilor de externe ai ţărilor din UE cu prilejul reuniunii lor din 21 iunie din Luxemburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.