Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia a deschis ambasadă în Republica Moldova. Nicu Popescu: `Va ajuta la intensificarea relațiilor bilaterale, ajunse în prezent la un nivel fără precedent`

Belgium Flag
Belgia steag

Belgia are, începând de astăzi, ambasadă în Rep. Moldova. Misiunea a fost inaugurată cu ocazia vizitei ministrei de externe de la Bruxelles, Hadja Lahbib și a fost anunțată în cadrul unor declarații de presă comune cu șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

Potrivit ministrului de Externe, Nicu Popescu, deschiderea Ambasadei Belgiei la Chișinău va ajuta la intensificarea relațiilor bilaterale, ajunse în prezent la un nivel fără precedent, și va contribui la avansarea Rep. Moldova în procesul de integrare europeană.

Discuțiile celor doi oficiali au vizat și impactul războiului agresiv și nejustificat al Federației Ruse în Ucraina, asupra Rep. Moldova, după cum a subliniat Nicu Popescu.

”Rep. Moldova este foarte afectată de efectele negative ale acestui război care au adus inflație sporită, insecuritate energetică sporită, au creat probleme substanțiale pentru sectorul nostru de transport aerian. Am adus în discuție aceste probleme generate de războiul agresiv al Rusiei în Ucraina. Am avut și o discuție despre parteneriatul nostru în domeniul securității. Am mulțumit Belgiei pentru contribuția substanțială a fondului NATO pentru Rep. Moldova care va consolida capacitățile noastre de apărare, inclusiv în domeniul securității cibernetice”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Cu peste 150 de  companii cu capital belgian în Rep. Moldova, Belgia este al 14-lea investitor în țară, a menționat ministra de Externe a Regatului Belgiei, Hadja Lahbib.

Deschiderea ambasadei la Chișinău vine să ajute Rep. Moldova pentru a face față situației geopolitice cauzate de războiul Rusiei în Ucraina, a menționat șefa diplomației belgiene. Totodată ea a salutat modul în care Rep. Moldova rezistă în fața propagandei rusești.

”Rep. Moldova a rezista până acum în mod curajos la tentativele de destabilizare, la minciunile și la propaganda agresivă care vizează în mod direct poporul care aspiră la pace și un viitor europeană. Prin inaugurarea simbolic a oficiului ambasadei noastre viitoare va permite să consolidăm prezența și colaborarea noastră, inclusiv aspirațiile Moldovei de a ajunge în UE. Belgia este gată să vă însoțească pe tot parcursul acestui drum și să împărtășească din experiența sa”, a spus Hadja Lahbib.

Acordarea statutului de țară candidată la aderare, anul trecut, reprezintă un semnal al Uniunii Europene de implicare în viitorul Rep. Moldova, a adăugat oficialul european subliniind că Belgia se pronunță pentru reglementarea pe cale pașnică a conflictului transnsitrean.

Amintim că în iunie la Chișinău și Olanda și-a inaugurat misiunea diplomatică, iar de curând Grecia și-a anunțat intenția de a deschide o ambasadă în Rep. Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.