Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia a scos armata pe strazi impotriva islamistilor

Până la 300 de miliari vor fi desfășurați începând de sâmbătă la Bruxelles și Anvers, scriepresa belgiană. Însă ei ar putea fi trimiși și la Verviers sau în alte locuri, dacă este nevoie.

„Militarii mobilizaţi vor fi înarmaţi şi vor avea ca principală sarcină supravegherea anumitor locuri. Ei vor veni să întărească serviciile de poliţie”, se spune într-un comunicat de la biroul premierului Charles Michel.

Guvernul belgian a anunţat vineri desfăşurarea rapidă a armatei în anumite locuri, la o zi după asaltul de la Verviers, unde au fost omorâţi doi presupuşi jihadişti care preconizau să atace poliţişti.

Recurgerea la militari pentru operaţiuni de menţinerea ordinii este o premieră în Belgia, de la valul de atentate comise în anii '80 de către Celulele Comuniste Combatante.

Această măsură, anunţată vineri - alături de alte zece măsuri în vederea prevenirii radicalizării şi împiedicării candidaţilor la jihad să ajungă în Siria sau Irak - este valabilă pentru o lună şi poate fi prelungită, atât timp cât alerta teroristă se va afla la nivelul 3, pe o scară de patru niveluri, aşa cum stau lucrurile începând de joi seara.

Primarul din Anvers a reclamat imediat trimiterea de trupe în oraşul său, în care se află o importantă comunitate evreiască ortodoxă, de 15.000-20.000 de persoane. Primii militari, puternic înarmaţi, şi-au făcut apariţia sâmbătă dimineaţa în cartierul evreiesc din oraş, un loc considerat sensibil în contextul atentatelor dejucate, a anunţat postul flamand public VRT.

Celula destructurată în Belgia joi şi vineri era alcătuită în parte din jihadişti plecaţi să lupte în Siria. Ei erau pe punctul de a "ucide poliţişti în spaţiul public şi comisariate", potrivit Parchetului federal. În total, 13 persoane au fost arestate în Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la un grup terorist". Doi presupuşi membri ai celulei - belgieni care voiau să fugă în Italia - au fost arestaţi în Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.