Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia investighează o navă rusă suspectă de spionaj în Marea Nordului

Pinterest
Admiral Tributs nava rusa

Belgia a deschis o anchetă cu privire la activităţile unei "nave de spionaj" ruseşti reperată în noiembrie în zonele în care există parcuri eoliene, gazoducte submarine şi cabluri de comunicaţii, a anunţat marţi ministrul Mării Nordului, Vincent Van Quickenborne, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Nu ştim motivele exacte ale acestei nave ruseşti, dar să nu fim naivi. Mai ales dacă se comportă suspect în apropierea parcurilor noastre eoliene, a conductelor de gaz şi a cablurilor de date submarine şi a altor infrastructuri critice", a subliniat ministrul într-un comunicat.

"Luăm măsurile necesare pentru o siguranţă a lor mai mare", a spus el.

"Trecerea acestei nave face, fără îndoială, parte din contextul mai larg al războiului din Ucraina", a apreciat ministrul.

"Având în vedere comportamentul suspect al navei, care a navigat fără AIS (Automatic Identification System), un sistem de securitate obligatoriu care permite cunoaşterea automată a identităţii navelor, a fost lansată o anchetă de către hub-ul de Informaţii Maritime", a indicat Vincent Van Quickenborne.

Această navă fusese deja observată în apele olandeze, a anunţat luni serviciul olandez de informaţii şi securitate militară (MIVD).

Poliție pentru protecţia infrastructurilor marine

NATO şi UE au anunţat pe 11 ianuarie crearea unui grup de lucru comun pentru a consolida protecţia infrastructurilor lor esenţiale în Europa în faţa ameninţărilor Rusiei.

Această iniţiativă urmează după exploziile care au avariat gazoductele submarine Nord Stream anul trecut şi se doreşte o ilustrare a cooperării sporite dintre cele două organizaţii pentru a răspunde la consecinţele invaziei Ucrainei de către Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.