Algele, numite și ”iarbă de mare”, sunt plante răspândite atât în ape sărate și dulci, cât și pe sol, pietre sau chiar copaci, în anumite cazuri. Folosite în bucatele chinezești încă din cele mai vechi timpuri, algele reprezintă unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume. Bineînțeles, din toate cele peste 10.000 de specii de alge care există, numai o parte sunt comestibile. Cele mai bogate în nutrienți sunt cele verzi, roșii și brune, datorită numărului mare de vitamine, minerale și antioxidanți pe care le conțin.
În plus, algeleconținși beta caroten- care acționează ca un antioxidant -, precum șiproteine, polizaharide, fibre care ajută la accelerareatranzitului intestinal, darșiclorofilă, substanță cu efectregenerant. Consumul de alge are multealtebeneficiiasuprasănătății, printre care șifaptulcăacesteastimuleazăatâtcirculațiasanguină, câtșimetabolismulșiajutăorganismulsăeliminesurplusul de grăsime. Eleauproprietățicicatrizanteși bactericide,iardatorităenzimelorconținute,ajută la digestie.
Pe de o parte, pot fi considerante un detoxifiantprinfaptulcăaccelereazăardereagrăsimilorșifaciliteazăeliminareatoxineloriar, pe de altă parte, stimulează activitatea glandelor endocrine, în special a hipofizei, pancreasului și tiroidei. De asemenea, algele roșii ajută sistemul imunitar să răspundă la atacurile virusurilor, și un consum regulat de alge poate reduce atât numărul de atacuri virale, cât și severitatea lor.Nu înultimulrând, consumul de algeajută la combatereaoboseliiși a îmbătrâniriicelulare.
O dietăbazatăpealge marine
Pentrua include algele marine înalimentațianoastrăestenecesardoarsăavempuținăbunăvoințășiinventivitate. Nutriționiștiirecomandăconsumul de alge marineprin diverse rețete, iarcelmaiușor de gătitsuntalgelenori, wakameși kombu.
Noriesteunadintrecelemairăspânditetipuri de alge, folosităînbucătăriaasiatică, în special înJaponiafiindunul din ingredienteleprincipale la prepararea sushi-ului. Conțineproteine,fibre, minerale (fier, calciu), estebogatăînvitamina B1, betacaroten, acid folic, iodșiacizigrași omega-3. Poate fi un remediupentruarsurile la stomac, are proprietățianticancerigeneșidiminueazărisculaparițieiulcerului. Pentru un sushi câtmai bun, se recomandăfolosireaorezuluibrun, a unorfâșii de morcov, felii de avocado, țelinășipastă de susan.
Wakame,o algărecomandatăîn specialfemeilor, ajutăla bunafuncționare aorganelorreproducătoareșiprevinebalonarea. Bogatăînvitamina B, calciușimagneziu, eaareși un efect diuretic. Se recomandăpastrareaalgelorWakameînapăpentru o jumătate de oră, abiaapoiesteindicatăfierbereaacestorașipregătireauneisalatedelicioase, eventual încombinație cu castraveți.
Dacădoreștisăslăbești,algele Kombu suntperfectepentru tine, deoarecestimuleazăardereagrăsimilorșimenținsenzația de sațietate, accelerândînacelașitimpmetabolismul. De asemenea, fiindfoartebogateîniod, eleajută la reglareafuncțieiglandeitiroide. Ele pot fi consumateuscate, însupele de zarzavaturi, sau sub formă de pastile.
Algeleroșii – un ajutorîntratareabolilorrespiratorii
O atenție aparte o merită și algele roșiicare reprezintă un bun expectorant șiemolient,și se folosescîntratareabolilorrespiratorii care se manifestăprintuseiritantă, problemepulmonaresaubronșită. Algele roșii au proprietăți care pot oferi protecție în fața virusurilor ce provoacă răceli și pot fi utilizate ca tratament de susținere în viroze.
Mecanismul prin care algele roșii pot ajuta la stoparea virusurilor este în strânsă legătură cu polizaharidele sulfatate structurale pe care le conțin (de ex.: caragenan). Polizaharidele împiedică atașarea virusului de o celulă-gazdă, prin izolarea acestuia și împiedicarea replicăriisale.
În plus, algele roșii conțincaragenan, un polimer din familia polizaharidelor,o alternativă vegetariană și vegană a gelatinei. Caragenanul este folosit și în industria alimentară ca aditiv în diferite produse cum ar fi sosuri pentru salate, lactate, carne procesată, băuturi alcoolice, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, plăcinte semipreparate sau produse bio. În medicină caragenanul ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva virusurilor care pot genera răceli sau viroze respiratorii.
Folosind extract de caragenan, producătorul de medicamente și dispozitive medicale Berlin-Chemie Menarini pregătește lansareaunei noi linii de produse cu rolul de a preveni răcelile, de a accelera procesul de recuperare șide a scădea riscul de recidivare a bolii.Fiind bazate pe ingrediente naturale,produsele pot fi folositeinclusiv de către femeile însărcinate sau care alăptează și copiiîncepând de la vârsta de un an, conform unui comunicat de presă.
Comentează