Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu, alertat de ultimele informații. Autoritatea Palestinină pare că pierde controlul în regiune

expressandstar.com
benjamin netanyahu

În prima ședință de la alegeri, Ronen Bar ar urma să îl informeze pe premierul desemnat cu privire la o serie de probleme de securitate, inclusiv situația din Cisiordania și Gaza, amenințarea din partea Iranului, anunță timesofisrael.com.

Premierul desemnat Benjamin Netanyahu a fost informat săptămâna trecută de către șeful Shin Bet, Ronen Bar, cu privire la riscul unui colaps al Autorității Palestiniene și la deteriorarea securității care ar rezulta, potrivit unui raport de weekend.

Site-ul de știri Walla, care citează două surse care au cunoștință despre acest subiect, a declarat că cei doi s-au întâlnit la începutul săptămânii trecute, la cererea lui Bar, șeful serviciului de securitate internă punându-l la curent pe Netanyahu cu situația de securitate din Cisiordania și Gaza, cu amenințările din partea Iranului și cu alte aspecte.

Shin Bet a refuzat să comenteze raportul, în timp ce biroul lui Netanyahu nu a răspuns încă.

Aceasta a fost prima întâlnire între cei doi de când partidele loiale lui Netanyahu au câștigat 64 de locuri din cele 120 de locuri ale Knesset-ului la 1 noiembrie. Duminică, președintele Isaac Herzog i-a acordat oficial lui Netanyahu mandatul de a forma o coaliție.

Oficialii israelieni din domeniul securității au avertizat în ultimele luni că Autoritatea Palestiniană, controlată de Fatah, pierde controlul asupra părții de nord a Cisiordaniei, în special în orașele Nablus și Jenin.

O prăbușire completă sau o dezmembrare a AP ar crea cerințe grele pentru Israel, obligându-l să preia atât securitatea, cât și afacerile civile în zonele pe care le controlează în prezent.

Membri ai grupării teroriste palestiniene Jihadul Islamic sunt văzuți în timpul funeraliilor lui Mateen Debaya, ucis în timpul unui raid israelian, în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania, la 14 octombrie 2022. (JAAFAR ASHTIYEH / AFP)

Partenerii de coaliție de extremă-dreapta așteptați de Netanyahu, Bezalel Smotrich de la Sionismul Religios și Itamar Ben Gvir de la Otzma Yehudit, susțin măsuri împotriva AP, cel din urmă declarând public că ar susține desființarea ei în întregime.

Pe fondul deteriorării controlului AP, atacatorii palestinieni au vizat în mod repetat trupele care operează în Cisiordania, precum și posturile militare, trupele care operează de-a lungul barierei de securitate din Cisiordania, așezările israeliene și civilii de pe șosele.

Deși cea mai mare parte a populației palestiniene a rămas neimplicată în violențe, datorită îmbunătățirii situației economice, instituția de securitate se teme că tulburările ar putea duce la o nouă escaladare, cum nu s-a mai văzut în ultimele două decenii, potrivit Walla.

Oficialii din domeniul securității sunt îngrijorați în special de facțiunea Lion's Den, formată în august de membri ai diverselor grupări teroriste, care a revendicat responsabilitatea pentru majoritatea atacurilor prin împușcare și care este formată din participanți care sunt prea tineri pentru a-și aminti consecințele distructive ale celei de-a doua Intifada - o avalanșă de atentate sinucigașe palestiniene cu bombă și alte atacuri teroriste și o represiune israeliană rezultată între 2000 și 2005.

În ultimele luni, armata a desfășurat o ofensivă antiteroristă majoră, concentrată în principal în nordul Cisiordaniei, pentru a face față unei serii de atacuri palestiniene care s-au soldat cu 29 de morți în Israel și în Cisiordania de la începutul anului.

Operațiunea a dus la peste 2 000 de arestări în cadrul raidurilor aproape nocturne, dar a provocat și moartea a peste 130 de palestinieni, mulți dintre ei - deși nu toți - în timp ce comiteau atacuri sau în timpul confruntărilor cu forțele de securitate.

Walla a mai relatat că șeful Shin Bet a discutat despre aranjamente speciale de securitate pentru Netanyahu și familia sa, care vor locui în casa lor privată din Ierusalim în timp ce reședința oficială a prim-ministrului continuă să fie supusă unor renovări cruciale ordonate de Shin Bet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.