Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu are termen până la miezul nopţii de miercuri spre joi să formeze o nouă coaliţie de guvernare

benjamin netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu are termen până la miezul nopţii de miercuri spre joi să formeze o nouă coaliţie de guvernare, pentru a evita pierderea puterii, relatează Reuters potrivit news.ro

Pe măsură ce orele au trecut, nu a existat niciun semn de progres în discuţiile lui Netanyahu cu fostul ministru al Apărării de extremă-dreapta, Avigdor Lieberman. Parlamentul a început, în paralel, o dezbatere privind o moţiune care cere dizolvarea parlamentului şi organizarea de noi alegeri dacă Netanyahu nu va ajunge la un acord cu Lieberman.

Netanyahu a câştigat alegerile naţionale de luna trecută, însă are la dispoziţie până la miezul nopţii de miercuri spre joi pentru a-i transmite preşedintelui Reuven Rivlin dacă a format o coaliţie, iar viitorul său politic este în joc.

Dacă nu va reuşi să formeze o coaliţie, preşedintele Rivlin îi va cere altui parlamentar – ori din Partidul Likud al lui Netanyahu ori de la opoziţie – să încerce.

Acest scenariu ar putea fi evitat dacă s-ar ajunge la un acord pentru a forma o coaliţie sau dacă parlamentul s-ar dizolva, deschizând astfel drumul către noi alegeri.

Conform unor surse politice, Netanyahu vrea să ajungă la un acord cu liderii partidelor din parlament pentru a organiza alegeri la jumătatea lui septembrie.

Conform analistului politic Chemi Shalev, un acord în ultimul moment este încă posibil iar Netanyahu ar fi favorit în continuare în cazul unor noi alegeri.

Lieberman s-a menţinut pe poziţie în lupta sa cu ultra-ortodoxul United Torah Judaism – partid politic care formează alături de Likud actualul guvern interimar – de a nu mai permite studenţilor la seminare evreieşti să fie scutiţi de armată.

Fără susţinerea partidului Yisrael Beitenu al lui Lieberman, care are cinci locuri din cele 120 ale parlamentului israelian, Netanyahu nu poate forma un guvern majoritar.

Analiştii politici au afirmat că pe măsură ce şansele de reuşită privind un acord cu Lieberman scad, Netanyahu se va concentra pe obţinerea celor 61 de voturi necesare în parlament pentru a se organiza noi alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.