Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu, dezlănțuit împotriva Iranului: 'Continuă să mintă!' / ce îl îngrijorează pe premierul din Israel

expressandstar.com
benjamin netanyahu

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de ineficiență în supravegherea activităților nucleare ale Iranului și a sugerat că organismul de supraveghere al ONU riscă să devină politizat și irelevant, scrie Reuters, potrivit Rador.

Criticile neobișnuite au urmat unui raport al AIEA de săptămâna trecută, potrivit căruia Iranul a oferit un răspuns satisfăcător într-un caz de particule suspecte de uraniu și a reinstalat unele echipamente de monitorizare puse în funcțiune inițial în cadrul unui acord nuclear din 2015, în prezent expirat. În condițiile în care Iranul a îmbogățit suficient uraniu până la o puritate fisionabilă de 60% pentru două bombe nucleare şi ar putea rafina în continuare - lucru pe care neagă că și-l dorește sau că îl plănuiește -, Israelul şi-a dublat amenințările că ar putea lansa atacuri militare preventive dacă diplomația internațională eșuează. "Iranul continuă să mintă Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Capitularea agenției în fața presiunilor iraniene este o pată neagră pe dosarul său. Dacă AIEA devine o organizație politică, atunci activitatea sa de supraveghere în Iran este lipsită de importanță, la fel ca și rapoartele sale privind activitatea nucleară a Iranului", a declarat Benjamin Netanyahu în cadrul unor declaraţii televizate. AIEA nu a răspuns imediat la o solicitare pentru comentarii.

Ce spune AIEA

Miercuri, AIEA a raportat că, după ani de investigații și zero progrese, Iranul a dat un răspuns satisfăcător pentru a explica una dintre cele trei instalaţii la care au fost detectate particule de uraniu. Acele particule au fost explicate prin prezența unei mine și a unui laborator operate în era sovietică, iar AIEA nu a avut alte întrebări, a declarat un diplomat de rang înalt de la Viena. Într-o aparentă referire la acest lucru, Benjamin Netanyahu a spus: "Scuzele Iranului... privind descoperirea de material nuclear în locații interzise nu numai că nu sunt de încredere, dar sunt și imposibile din punct de vedere tehnic". Cu toate acestea, diplomatul de la Viena a mai declarat pentru Reuters că evaluarea AIEA a rămas că Iranul a efectuat acolo, cu zeci de ani în urmă, teste cu explozibili care au fost relevante pentru arme nucleare.

După ce președintele american de atunci, Donald Trump, a renunțat la acordul nuclear iranian în 2018, Teheranul a accelerat îmbogățirea uraniului. Oficialii israelieni și occidentali spun că ar putea trece de la îmbogățirea cu o puritate fisionabilă de 60% la 90% - calitatea de armament - în câteva săptămâni. Într-un discurs ținut la ONU în 2012, Benjamin Netanyahu a considerat îmbogățirea la 90% de către Iran o "linie roșie", care ar putea declanșa lovituri preventive. Cu toate acestea, experții sunt împărțiți cu privire la faptul că Israelul, în ciuda faptului că dispune de o armată avansată despre care se crede că este dotată cu armament nuclear, poate provoca daune de durată instalațiilor ascunse, dispersate și bine apărate ale Iranului. "În cazul în care ajungem la un punct de decizie, în care cele două opțiuni sunt fie ca iranienii să construiască o bombă, fie să acționăm, vom acționa - facem toate pregătirile chiar în acest moment", a declarat ministrul israelian al energiei, Israel Katz, membru al cabinetului de securitate națională al lui Benjamin Netanyahu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.