Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu poate să rămână la guvernare: Decizia luată de președintele Israelului

Bibi Netanyahu

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a pledat duminică pentru formarea unui guvern ''stabil'' care să includă atât partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu cât şi partidul ''Albastru-Alb'' condus de opozantul acestuia, Benny Gantz, după ce niciuna dintre aceste formaţiuni nu a obţinut majoritatea la scrutinul legislativ din 17 septembrie şi de asemenea niciuna nu a putut forma o coaliţie majoritară, ceea ce a condus la un blocaj politic.

''Sunt convins că trebuie format un guvern stabil cu cele două mari partide'', a declarat Reuven Rivlin, citat de AFP. Preşedintele israelian a început consultările cu partidele politice pentru a desemna un premier care să încerca alcătuirea unei guvern care să poată obţine o majoritate în legislativ, informează agerpres.ro.

Citește și: Scenariu cutremurător! ‘Pentru asta a fost executat politic Dragnea’/’Un act de trădare națională a președintelui și premierului’

''Este voinţa poporului (...), nimeni nu doreşte alegeri pentru a treia oară'', a adăugat el despre scrutinul legislativ anticipat încheiat indecis, la fel cum s-a întâmplat şi la alegerile din aprilie, când Likud şi ''Albastru-Alb'' au obţinut fiecare câte 35 din cele 120 de mandate ale Knesset-ului, parlamentul israelian. Rivlin l-a mandatat atunci pe Netanyahu să formeze guvernul, dar acesta nu a reuşit să coaguleze o coaliţie, astfel că a preferat anticipatele desfăşurate pe 17 septembrie, la care partidul său, Likud, a obţinut 31 de mandate, faţă de 33 obţinute de partidul ''Albastru-Alb''.

La consultările desfăşurate duminică, partidele arabe i-au transmis preşedintelui Rivlin că îl susţin pe Benny Gantz pentru postul de prim-ministru. Decizia este neobişnuită, întrucât de obicei aceste formaţiuni nu susţin vreun candidat pentru acest post, ultima dacă când au făcut acest lucru fiind în anul 1992, când l-au sprijinit pe Iţhak Rabin.

Citește și: Klaus Iohannis ar putea pierde lupta pentru Cotroceni! Cum încearcă să-i înșele Andrei Caramitru pe votanții liberali

''Dorim să punem capăt epocii lui Benjamin Netanyahu şi, prin urmare, îl vom recomanda pe Benny Gantz să formeze viitorul guvern'', a declarat liderul Listei Comune arabe, Ayman Odeh. Partidele arabe au 13 mandate în Knesset, insuficiente pentru ca Benny Gantz să poată forma o majoritate, însă liderul partidului ''Albastru-Alb'' ia astfel un avans important în faţa lui Netanyahu.

Totuşi, dacă în final nici de această dată nu se va putea forma o majoritate, ar putea fi convocate din nou alegeri.

Citește și: Adrian Năstase îl dă de gol pe Klaus Iohannis: ‘A sprijinit, cu parlamentarul său, proiectele legislative ale PSD’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.