Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benzina și motorina s-au scumpit astăzi! Prețul pentru un litru de carburant, după creșterea accizelor

Reuters
pompa benzina mototina benzinarie peco

Noul an vine cu scumpiri încă din prima zi. Prețurile benzinei și al motorinei au crescut deja din cauza majorării accizelor.

Prețul pentru un litru de benzină a crescut deja cu 29 de bani, în timp ce prețul unui litru de motorină a crescut cu 26 de bani.

Potrivit Ministerului de Finanțe, noile accize sunt de 2.019 lei pentru 1.000 de litri de benzină și 1.850 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Asta înseamnă că accizele aplicabile de la 1 ianuarie sunt mai mari cu 243 de lei la 1.000 de litri pentru benzină și cu 218 lei la 1.000 de litri pentru motorină, scrie economica.net.

O nouă scumpire de la 1 iulie 2024

Iar veștile nu sunt deloc bune pentru români. Și asta deoarece aceasta nu va fi singura majorare de preț a carburanților de anul acesta.

Potrivit Ministerului Finanțelor, acest nivel al accizelor se aplică doar în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024 inclusiv.

Cu alte cuvinte, urmează ca de la 1 iulie 2024 și până la sfârșitul anului să intre în vigoare noi niveluri ale accizelor la carburanți, mai mari decât cele de la 1 ianuarie.

Asta înseamnă că benzina și motorina se vor scumpi din nou la jumătatea anului.

Iar noile niveluri ale accizelor comunicate de Finanțe pentru 1 iulie sunt de 2.382 de lei la 1.000 de litri de benzină și de 2.183 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Așadar, față de nivelurile de la 1 ianuarie, la 1 iulie acciza va fi mai mare cu 363 de lei la 1.000 de litri, și cea la motorină cu 333 de lei.

Cu alte cuvinte, de la data de 1 iulie, aplicând și TVA la acciză, vom avea o nouă scumpire suplimentară la pompă, de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină, în plus față de cea de la 1 ianuarie.

Asta înseamnă, la nivelul întregului an, că, după majorarea strict din creșterea accizelor, benzina va fi mai scumpă cu 72 de bani pe litru, iar motorina cu 66 de bani pe litru.

La nivelurile actuale de preț, de circa 6,5 lei pe litru la benzină și de circa 7 lei pe litru la motorină scumpirea, provenită exclusiv din plusul de taxare al statului este de 11% la benzină și de circa 9,4% la motorină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.