Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vor merge benzinarii pe oferta guvernului de reducere cu 50 de bani? Guvernul crede că va scădea peste tot

facebook.com
pompa benzina motorina

Mecanismul de reducere cu 50 de bani la carburanți va fi adoptat cel mai probabil miercuri în ședința de Guvern, dar e posibil să nu vedem peste tot scăderea, de la 1 iulie. Întrebat de reporteri dacă toate benzinările vor face această reducere, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus doar că „toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism”, subliniind că mecanismul are o componentă privată.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat luni la finalul ședinței de Guvern că mecanismul și valoarea de 50 de bani a reducerii prețurilor la carburanți vor fi stabilite cel mai probabil miercuri prin ordonanță de urgență.

În condițiile în care premierul Nicolae Ciucă a fost încurcat luni când a fost întrebat de jurnaliști dacă reducerea se va aplica la toate benzinăriile, de la 1 iulie, HotNews.ro a solicitat purtătorului de cuvânt al executivului să explice cum se va vedea la pompă această reducere.

Redăm mai jos dialogul între reporteri și purtătorul de cuvânt al Guvernului:

Reporter: Benzinăriile vor fi obligate să facă reducerea de 50 de bani? Va exista un mecanism prin care de vineri, 1 iulie, vom vedea cu 50 de bani mai puțin pe bon la pompă?

Dan Cărbunaru: Prudența domnului prim ministru a fost generată de efectele din alte state, nu le voi nominaliza acum, în care anumite măsuri au generat dezechilibre și nevoia de a raționaliza consumul de combustibil.

Ca atare Guvernul României este preocupat să găsească echilibrul adecvat între instrumentele pe care le activează pentru a proteja populația și economia și nevoia de a respecta funcționarea unei piețe libere.

Tocmai de aceea acest mecanism, ale cărui detalii vor fi prezentate după ce el va fi aprobat în ședința de Guvern, include din perspectiva nevoii de solidarizare, o abordare integrată între Guvern care normează această măsură de protecție și benzinării, practic furnizorii de carburanți catre agenții economici și cetățeni.

Ca atare, în acest sens se explică prudența premierului deoarece mecanismul concret prin care vor fi angrenați în egală măsură factorii din zona sectorului public, de reglementare, și zona pieței private respectiv furnizoprii de carburanți vor avea..

Reporter: De ce e nevoie de prudență la o intrebare simplă: omul va vedea sau nu reducerea de 50 de bani pe bon? Decizia a fost luată in Coalitie, a fost anunțată..

Dan Cărbunaru: Evident că o va vedea și o va vedea la pompă, așa cum s-a și anunțat, doar că mecanismul concret..

Repoter: Toate benzinăriile vor reduce cu 50 de bani?

Dan Cărbunaru: Toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompă.

Reporter: Sunt și benzinării care nu vor aplica acest mecanism?

Dan Cărbunaru: Este un mecanism care implică o componentă privată. Ca atare componenta privată care va fi angrenată în acest mecanism va putea oferi această reducere la pompă de 50 de bani.

Reporter: Repet. Există vreo componentă privată care să nu aplice această ordonanță?

Dan Cărbunaru: În momentul în care va fi publicată ordonanța și mecanismul în sine va fi descris in detaliu cred ca veti primi raspunsuri si la această intrebare.

Ciucă, întrebat dacă poate garanta că de vineri scade cu 50 de bani prețul la carburanți în toate benzinăriile: Sincer nu am intrat în acest detaliu

Premierul Nicolae Ciucă a fost încurcat luni de întrebarea jurnaliștilor dacă benzinăriile vor fi obligate să reducă prețul carburanților cu 50 de bani, începând de vineri, 1 iulie.

„Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o Ordonanță de urgență. Ca atare ea va trebui să fie aplicată.”, a spus premierul Ciucă.

Întrebat dacă poate garanta că vineri, 1 iulie, vor fi reduse prețurile la toate benzinăriile, a spus că nu s-a discutat acest aspect.

„Mediul privat e liber să-și stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară business-ul. În acest moment reglementarea este la nivelul Guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, încă o dată, nu am discutat punctual, ce se va întâmpla la benzinăriile private.”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul a anunțat joi decizia de a compensa cu 50 de bani litrul de combustibil, timp de 3 luni, începând cu 1 iulie, iar premierul Ciucă a spus că statul are la îndemână și un instrument util împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor - Ordonanța de Urgență privind combaterea efectelor speculative.

Decizia statului de a compensa la pompă, cu o sumă fixă, prețul la motorină și benzină timp de 3 luni, fusese agreată în Coaliție și anunțată miercuri la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă (lider PNL) și de liderul PSD Marcel Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.