Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BERD solicită o majorare de capital pentru a stimula investițiile în Ucraina

south.euneighbours.eu
berd

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) lucrează la un plan destinat majorării capitalului, pentru a putea să investească aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an în Ucraina, a declarat luni preşedintele instituţiei financiare internaţionale Odile Renaud-Basso, transmite Bloomberg.

BERD a devenit un important susţinător financiar pentru economia ucraineană afectată de război. În luna mai instituţia financiară cu sediul la Londra a anunţat că are de gând să ceară acţionarilor o majorare de capital în valoare de trei - cinci miliarde de euro până la finele anului, potrivit Agerpres.

"Ne îndreptăm acum spre o finalizare pentru a-i convinge că ar fi bine să avem o majorare de capital. Din punct de vedere financiar, este o opţiune mai bună pentru că pentru fiecare euro de capital putem acorda o finanţare de cinci euro", a declarat Odile Renaud-Basso.

Perspectiva majorării investiţiilor BERD este o veste binevenită pentru economia Ucrainei pe fondul îngrijorărilor că sprijinul pentru efortul de război al Kievului începe să se reducă. Parlamentarii americani au decis sâmbătă să anuleze un pachet de ajutor în valoare de şase miliarde de dolari pentru Kiev, în ideea de a evita oprirea activităţii Guvernului federal. De asemenea, alegerile care au avut loc sâmbătă în Slovacia au fost câştigate de un fost premier care a promis că va pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina.

În primăvara acestui an, Banca Mondială şi-a majorat estimările cu privire la sumele de care va avea nevoie Ucraina pentru revenire şi reconstrucţie până la cel puţin 411 miliarde de dolari, o cifră de 2,6 ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în 2022.

De la începutul acestui an şi până în prezent, BERD a furnizat Ucrainei o finanţare de 1,2 miliarde de euro iar banca susţine că îşi va respecta angajamentul de a oferi o finanţare de cel puţin trei miliarde de euro în perioada 2022-2023.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.