Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinala 2024/ Există o lume dincolo de perspectiva eurocentrică, a declarat regizorul filmului 'Black Tea'

World Festivals
berlinala

Regizorul Abderrahmane Sissako îşi propune să arate spectatorilor o latură a Africii care nu este adeseori prezentată pe marile ecrane prin intermediul filmului său romantic "Black Tea", cu o acţiune plasată pe două continente şi care a avut premiera miercuri seară la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, informează Reuters.

"A fost important pentru mine să mă gândesc să deschid această perspectivă. Există foarte des o perspectivă europeană sau eurocentrică, ca şi cum ea ar fi singurul lucru din care lumea este alcătuită", a declarat regizorul nominalizat la premiile BAFTA în faţa jurnaliştilor de la Berlin, înainte de premieră.

"Dar există o altă lume pe lângă aceasta", a adăugat el.

Filmul său, pe alocuri oniric, începe cu o nuntă în Coasta de Fildeş, în timp ce Aya, interpretată de Nina Melo, îşi părăseşte mirele la altar şi ajunge în comunitatea bine implantată a diasporei africane din Guangzhou, în China.

Acolo, Aya se îndrăgosteşte discret de Cai, proprietarul magazinului de ceai unde lucrează, interpretat de Chang Han, în timp ce acesta o învaţă tainele ceremoniei ceaiului în subsolul magazinului.

"Este foarte important să arătăm Africa printr-o personalitate puternică şi mândră, pentru că nu se spun destule poveşti despre Africa şi nu există destule poveşti bune spuse bine despre Africa", a declarat Abderrahmane Sissako.

Cu toate acestea, actriţa Nina Melo a respins ideea că personajul ei ar putea fi considerat o femeie africană puternică în mod stereotipic.

"Ceea ce mi-a plăcut la Aya este vulnerabilitatea ei. Vulnerabilitatea este cea care o face atât de plină de forţă şi de puternică", a spus ea.

Regizorul de origine mauritană a adăugat că filmele despre Africa suferă din cauza unor clişee care, uneori, se dovedesc dăunătoare.

"Am avut o experienţă dificilă cu Occidentul, cu cei responsabili de colonialism, iar noi suntem săraci din această cauză şi devenim din ce în ce mai săraci", a adăugat Abderrahmane Sissako.

"Într-o lume globalizată, Africa trebuie să se deschidă către ceilalţi şi să nu se teamă de niciun partener. Există China, însă nu doar China", a mai spus regizorul african.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 15-24 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.