Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul adoptă o lege împotriva discriminării controversată

Laureus.com
laureus berlin

Municipalitatea Berlinului a adoptat o lege împotriva discriminării - interzisă în Germania - care provoca vineri critici din partea sindicatelor poliţiştilor, pe fondul unei mobilizări în Statele Unite după moartea lui George Floyd, relatează AFP potrivit news.ro.

Această lege, iniţaită de senatorul ecologist însărcinat cu Justiţia Dirk Behrendt, a fost adoptată joi seara de către Senatul capitalei federale germane, dominat de stânga.

Conservatorii din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel au votat - împreună cu extrema dreaptă - împotriva legii.

Victimele discriminării - rasiale, religioase, sexuale sau legate de dizabilităţi - vor putea de-acum să ceară despăgubiri.

Legea prevede un larg evantai de cazuri - de la refuzul accesului într-un spaţiu public al unui nevăzător şi câinelui său, din cauza interzicerii accesului animalelor, şi până la ”glume misogine” pe care funcţionarii le-ar face în prezenţa unor terţi, trecând prin eventuale controale ale poliţiei în funcţie de înfăţişare.

Berlinul ar putea deveni astfel ”precursor” în Germania în domeniul luptei împotriva discriminării, s-a felicitat Behrendt, salutând încununarea a ”peste zece ani” de dezbateri.

Dreapta, liberalii şi extrema dreaptă au denunţat, în schimb, o lege care ”înjunghie funcţionariiîn spate”, potrvit lideruluigrupuluiCDU în capitală Burkard Dregger.

O dispoziţie îi irită în mod special pe opozaţii noului dispozitiv - în cazul unei acuzaţii de discriminare, poliţiştii sunt obligaţi să demonstreze că nu se fac vinovaţi de faptele reproşate. Până în prezent, presupusa victimă era cea obligată să demonstreze că a fost discirminată.

Sindicatele poliţiştilor sunt deosebit de virulente şi acuză noua lege de faptul că aruncă o suspiciune asupra tuturor funcţionarilor din cadrul poliţiei şi că inversează sarcina dovedirii, cerând unui suspect să dovedească faptul că nu este vinovat.

Puţin influent în capitala germană, Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a obţinut ca scrutinul să fie nominal.

”Toţi ofiţeriide poliţie din Berlin trebuie să vadă care aleşi îi înjunghie în spate”, a cerut liderul AfD Frank-Christian Hansel.

Aceste măsuri provoacă îngrijorări şi în alte regiuni germane, care se tem de faptul că s-ar putea extinde în ţară.

”Germania nu este Statele Unite. Noi nu avem probleme cu rasismul în poliţie”, a reacţionat Thomas Blenke, delegat la Interne în cadrul CDU din Bade-Wurtemberg.

Purtătorii de cuvânt ai CDU şi Uniunii Creştin Sociale (CSU) din Bavaria pentru politică internă la nivel federal au cerut - ca măsură de retorisune - ca niciun poliţist din celelalte landuri să nu fie trimişi ca întăriri la Berlin, aşa cum se întâmplă de regulă între landurile germane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.