Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul consideră dificil de realizat îndemnul preşedintelui Trump de repatriere a luptătorilor Statului Islamic

statul islamic

olicitarea adresată de preşedintele american Donald Trump statelor europene, de a lua înapoi 800 de luptători străini ai Statului Islamic (SI), va fi "extraordinar de dificil de pus în aplicare", a declarat duminică ministrul german de externe Heiko Maas, informează luni dpa preluată de Agerpres.

Întoarcerea lor ar fi posibilă numai atunci când va fi sigur că aceşti oameni vor fi trimişi imediat în faţa instanţei şi când vor fi ţinuţi în custodie", a declarat Maas în cadrul programului de televiziune "Anne Will" al canalului ARD.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, autorităţile au nevoie de informaţii şi investigaţii penale care nu ar putea fi garantate, a spus el. "Şi atât timp cât această situaţie se menţine, cred că ar fi extrem de dificil de implementat" cererea preşedintelui american, a precizat şeful diplomaţiei germane. El a adăugat că persoanele care deţin cetăţenia germană au dreptul să revină în Germania, dar a menţionat că în Siria nu există, în prezent, nicio modalitate de a verifica revendicările de acest tip. În concluzie, ministrul german de externe a anunţat că o decizie privind modul de acţiune va fi luată de Germania împreună cu Franţa şi Marea Britanie.

Norbert Roettgen, un membru proeminent al Partidului Creştin-Democrat al cancelarului Angela Merkel şi preşedinte al comisie de politică externă a parlamentului german, a respins, de asemenea, solicitarea preşedintelui Trump. "Această cerere a preşedintelui american nu este constructivă, atât în privinţa tonului, cât şi a conţinutului", a declarat el pentru ediţia de luni a ziarului Passauer Neuen Presse. "Dacă începi să pasezi responsabilitatea de la unul la altul, aceasta nu este o abordare constructivă sau promiţătoare", a continuat el, adăugând că problema legată de cum trebuie acţionat în privinţa luptătorii străini ai SI trebuie abordată în comun.

Preşedintele Donald Trump a cerut sâmbătă Europei "să ia înapoi peste 800 de luptători ai SI, pe care noi i-am capturat în Siria şi i-am trimis în judecată", ameninţând că, în caz contrar, SUA se vor vedea obligate să îi elibereze.

"Statele Unite nu doresc să vadă cum aceşti luptători ai SI se răspândesc în Europa, acolo unde se aşteaptă ca ei să meargă", a scris pe Twitter preşedintele Trump, adăugând "că a sosit timpul ca alţii să se afirme şi să facă treaba pe care "sunt atât de capabil" să o îndeplinească.

SI este în prezent pe punctul de a fi eliminat din ultimul său bastion din estul Siriei, după asaltul de săptămâna trecută al Forţelor Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi. Potrivit forţelor kurde, există "sute" de luptători străini în rândul SI, precum şi soţii şi copii ai acestora în penitenciare şi tabere de refugiaţi din nordul Siriei.

SDF critică de mult timp rezistenţa Europei la repatrierea cetăţenii săi şi a salutat îndemnul adresat de Trump duminică statelor europene.

Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne german, în Siria şi Irak se află aproximativ 270 de femei şi copii cu cetăţenie germană, iar un număr de circa 1.050 de germani se estimează că au călătorit în zona de conflict începând cu 2013, dintre care aproximativ o treime s-a întors.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.