Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul încearcă să blocheze Rusia în Balcanii de Vest - Germania trimite trupe în Bosnia

Military Machine
Leopard tanc

Guvernul german a deschis miercuri calea pentru desfăşurarea de trupe în cadrul misiunii de menţinere a păcii EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei, pentru prima dată în ultimii zece ani, în condiţiile creşterii îngrijorărilor cu privire la o posibilă răspândire a instabilităţii provocate de războiul din Ucraina către Balcanii de Vest, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Bosnia se află la sute de kilometri de conflictul din Ucraina, însă se confruntă cu o mişcare separatistă sârbă bosniacă din ce în ce mai puternică despre care analiştii afirmă că are cel puţin sprijin tacit din partea Moscovei.

La doar câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană a decis să dubleze forţa sa de menţinere a păcii EUFOR, ajungând de la 600 la 1.100 de militari prin trimiterea de rezerve pentru a opri o potenţială situaţie de instabilitate.

Guvernul de la Berlin a fost de acord să trimită până la 50 de militari să participe la EUFOR, marcând o revenire în cadrul forţei din Bosnia din care Germania s-a retras la sfârşitul anului 2012.

Unii militari vor acţiona în cadrul aşa-numitelor echipe de legătură şi de observaţie, care sunt desfăşurate pe teritoriul ţării şi care funcţionează ca senzori pentru comanda EUFOR, în timp ce alţii vor activa la sediul din Sarajevo.

Decizia finală cu privire la desfăşurarea de militari germani în cadrul misiunii EUFOR revine Parlamentului de la Berlin.

Importanţi oficiali NATO şi UE au avertizat că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea răspândi în Balcanii de Vest.

Actualul mandat al EUFOR se încheie în noiembrie, iar decizia prelungirii mandatului cu încă un an îi revine Consiliului de Securitate al ONU. Cu toate acestea, există îngrijorări că Moscova şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca un acord în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.