Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul renunță la orice precauție: Germania şi-a planificat o creştere semnificativă a ajutorului militar pentru Ucraina

Pinterest
Leopard 2 tank

Comisia pentru buget a Bundestagului (parlamentul federal german) urmează să aprobe miercuri o creştere semnificativă a ajutorului militar pe care Germania îl oferă Ucrainei, a declarat marţi agenţiei France Presse o sursă parlamentară, notează Agerpres.

Deputaţii germani se vor pronunţa asupra deblocării în total a sumei de 12 miliarde de euro, fonduri destinate atât livrărilor directe de arme către Kiev, cât şi reaprovizionării armatei germane, care a rămas fără o mare parte din stocurile sale de muniţii în urma ajutorului oferit Ucrainei în ultimul an, după declanşarea războiului de către Rusia.

Dacă aceste fonduri vor fi votate, ajutorul militar german va creşte de la cele 3 miliarde de euro deja angajate la circa 15 miliarde de euro, incluzând aici şi completarea stocurilor de arme şi muniţii ale armatei germane.

Pe masa deputaţilor germani vor fi miercuri mai multe propuneri în acest sens formulate de Ministerul de Finanţe de la Berlin. Armata germană ar urma să beneficieze de o parte din noile fonduri încă de anul acesta, afirmă aceeaşi sursă.

De când a început războiul ruso-ucrainean, Germania s-a angajat într-o politică ambiţioasă de reînarmare. La câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, cancelarul german Olaf Scholz a promis alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru acoperirea numeroaselor lacune ale armatei germane (Bundeswehr), după ce Germania a neglijat ani la rând capitolul Apărării.

Însă aceste fonduri nu au fost încă deblocate, iar guvernul de la Berlin estimează că abia în anul 2025 va putea atinge ţinta NATO privind alocarea a minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.

În schimb, Germania este unul dintre principalii contributori ai ajutorului militar occidental oferit Ucrainei. Guvernul german a confirmat luni livrarea către această ţară a 18 tancuri Leopard 2A6.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.