Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul 'repară o pagină neagră de istorie': Militarii discriminați pentru orientarea lor homosexuală vor fi reabilitați

AFP
militari germani

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care reabilitează militarii discriminaţi din cauza orientării lor homosexuale, atât în cadrul armatei germane (Bundeswehr), cât şi în fosta Armată Populară a fostei RDG comuniste, relatează AFP, potrivit news.ro.

Textul - care este necesar să fie aprobat de către Parlament pentru a deveni lege - permite ”să se dea o pagină neagră din istoria armatei”, a apreciat ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită AKK, într-un interviu acordat grupului de presă Redaktionsnetzwerks.

Citește și: Alina Gorghiu a reacționat după atacul PSD la adresa președintelui: Minciuni ordinare, calomnii și dezinformare. Asta e rețeta PSD de 30 de ani

”Nu putem şterge suferinţa tuturor acestor oameni şi nici nu putem repara problemele pe care le-au avut în carieră. Însă vrem să facem un gest acolo unde este posibil”, a subliniat ministrul conservator.

Concret, proiectul elaborat de către Ministerul Justiţiei prevede anularea condamnărilor militarilor - radiaţi sau degradaţi de către tribunale militare din cauza orientării lor sexuale.

Ei vor primi de asemenea o despăgubire simbolică forfetară în valoare de 3.000 de euro, un semn care vizează să ”restaureze demnitatea tuturor acestor bărbaţi care nu voiau nimic altceva decât s-şi apere ţara”, anunţă AKK.

Citește și: Gabriela Firea, atac la adresa lui Nicușor Dan și Ludovic Orban: Ceea ce au făcut se numește escrocarea cetățenilor

Militarii gay a căror carieră a fost afectată vor primi aceeaşi sumă.

Ministerul evaluează că este vorba despre aproximativ 1.000 de bărbaţi care vor cere această reabilitare.

Până la sfârşitul anilor '60, homosexualitatea antrena, în Germania de Vest (RFG), revocarea sistematică a militarilor.

Toleraţi ulterior, militarii homoisexuali erau consideraţi însă un element de insecuritate şi erau excluşi de la sarcini de responsabilitate.

Homosexualitatea a fost scoasă de sub incidenţa penală în 1969, însă articolul 175 din Codul Penal care o califica drept un delict a fost abolit abia în 1994, iar discriminarea a continuat în cadrul Bundeswehr până în 2000.

Din 2000, în baza unei hotărâri a Curţii Constituţionale, armata germană a abolit limitarea carierei din cauza homosexualităţii şi s-a deschis femeilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.