Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul taie elenul Ucrainei: Ministrul german al Apărării exclude furnizarea de avioane de luptă

f-16 turcia

Discuția privind furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 a fost reaprinsă după ce țările americane și europene au decis să aprovizioneze Ucrainei cu principalele tancuri de luptă.

Totuși, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina este „în afara discuției”.

„Avioanele de luptă sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura în dimensiuni asupra cărora aș avertiza în prezent”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

Avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA ar putea fi cea mai bună opțiune pentru forțele aeriene ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt Yurii Ihnat în timpul unei conferințe. Până acum, SUA au refuzat să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei sau să autorizeze transferul acestora de către țări terțe.

Pe 19 ianuarie, ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat că guvernul țării va analiza să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 „dacă Kievul o va cere”.

Președintele Volodymyr Zelensky le-a cerut partenerilor să ofere Ucrainei rachete cu rază mai mare de acțiune și avioane de luptă F-16 în timpul discursului său la întâlnirea Ramstein-8 din Germania din 20 ianuarie.

Germania nu operează avioane F-16, dar cancelarul Olaf Scholz a spus că avioanele de luptă, în general, nu sunt disponibile.

„Nu vor fi livrări de avioane de vânătoare în Ucraina. Acest lucru a fost clarificat foarte devreme, inclusiv de la președintele SUA”, a declarat Scholz parlamentului german pe 25 ianuarie, citat de CNN.

Săptămâna trecută, guvernul german a anunțat livrarea a 14 tancuri Leopard 2 cu muniție, două vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 3, două radare de supraveghere aeriană, 78 de trenuri autocamioane și 86 de semiremorci, potrivit guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.