Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biatlon: Fostul preşedinte al IBU, acuzat că a acoperit cazurile de dopaj ale unor sportivi ruşi

KSPR.com
dopaj rusia scandal

O comisie independentă înfiinţată de Federaţia internaţională de biatlon (IBU) a publicat joi un raport în care fostul preşedinte al acestei organizaţii, norvegianul Anders Besseberg, este acuzat că a acoperit cazurile de dopaj ale unor sportivi ruşi în schimbul a diverse favoruri, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Comisia, care a examinat peste 70.000 de documente, descrie în detaliu felul în care Besseberg, care a fost în funcţie între 1992 şi 2018 înainte de a demisiona după primele dezvăluiri în această afacere şi un raport al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), a fost mulţi ani în slujba Rusiei împreună cu directorul său general, germanca Nicole Resch.

Anders Besseberg "a protejat în mod constant interesele Rusiei prin toate acţiunile şi discursurile sale, dincolo de orice raţionalitate", notează comisia, înfiinţată în 2018 de urmaşul norvegianului în fruntea IBU, suedezul Olle Dahlin.

În acest document de peste 200 de pagini, bazat pe mărturiile avertizorilor de integritate, pe percheziţii efectuate de poliţiile austriacă şi norvegiană şi pe un raport al AMA/WADA, Besseberg, în vârstă de 74 de ani, este acuzat mai ales că a primit cel puţin 200.000 de dolari de la responsabili ruşi, că a fost invitat la partide de vânătoare în Rusia şi că i-au fost oferite prostituate.

Citește și: USR-PLUS face implozie: ‘Să-ți fie rușine, Claudiu Năsui. Și?’/ Adversarul lui Clotilde Armand, scos din joc pentru un angajament cu Securitatea!

"În primele cercuri ale Federaţiei internaţionale toată lumea ştia că preşedintele este însoţit de o tânără 'traducătoare' la toate sejururile sale în Rusia", precizează raportul.

În schimb, el a ascuns mai multe cazuri de dopaj. El a făcut un lobby intens pe lângă comitetul executiv al IBU pentru a garanta participarea ruşilor la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang în 2018 şi şi-a folosit toată influenţa în septembrie 2016 pentru a acorda organizarea Mondialelor de biatlon din 2021 oraşului siberian Tiumen, deşi scandalul dopajului instituţionalizat în sportul din Rusia între 2011 şi 2015 a fost deja dezvăluit. Aceste Mondiale, prevăzute între 10 şi 21 februarie, au fost în final reatribuite oraşului sloven Pokljuka după plecarea lui Besseberg.

Nicole Resch nu a fost mai prejos. Fosta secretară generală a IBU ar fi primit astfel în 2009 o cutie cu bijuterii de la un vicepreşedinte ale IBU, rusul Aleksandr Tihonov, potrivit raportului.

Pentru a le mulţumi ruşilor, doamna Resch nu a urmat protocoalele obişnuite după dezvăluirea la JO 2014 a unor valori anormale ale sângelui la biatlonistul Evgheni Ustiugov, care de atunci a pierdut, din cauza dopajului, toate medaliile obţinute între 2010 şi 2014. Resch ar fi încercat să oprească o anchetă după descoperirea unei seringi conţinând EPO.

Acest raport, care scoate la iveală legăturile de corupţie între foştii responsabili ai IBU şi Rusia, este acum în mâinile Unităţii de integritate a biatlonului, singura care are puterea să dicteze sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.