Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biblioteca Prichindeilor pune la dispoziţia copiilor români din 8 ţări europene cărţi în limba română

idu.ro
fetiță cărți

Biblioteca Prichindeilor din Diaspora reprezintă un proiect care pune la dispoziţie copiilor români din opt ţări europene cărţi în limba română.

"De la 50 de cărţi disponibile în ianuarie 2021, la Praga sunt acum peste 700 de volume, care au ajuns la aproape 70 de familii, pentru peste 1.500 de împrumuturi. La nivel european, Bibliotecile Prichindeilor, apărute în diverse momente cuprinse între toamna 2021 şi primăvara 2022, au un fond cumulat de peste 2.500 cărţi de care se bucură peste 250 de familii", se arată într-un comunicat transmis de Biblioteca Prichindeilor din Praga, informează Agerpres.

Biblioteca Prichindeilor este o iniţiativă civilă şi comunitară de educaţie non-formală a copiilor români din diaspora, un proiect menit să unească în jurul cărţilor pentru copii comunitatea românilor din afara graniţelor ţării.

"Din dorinţa de a avea acces la o gamă cât mai variată de cărţi pentru proprii copii, Ana Răduleţ a iniţiat o primă bibliotecă la Praga în ianuarie 2021, oferind spre împrumut, printr-un catalog online, titluri din colecţia personală, cu speranţa că şi alţi părinţi din comunitate vor fi dispuşi să contribuie, creând astfel un fond de carte valoros, disponibil pentru toţi cei implicaţi", arată sursa citată.

Iniţiativa a fost primită cu mare entuziasm atât în rândul părinţilor şi copiilor cu drag de citit, cât şi în rândul editurilor din ţară care au contribuit cu donaţii şi au devenit parteneri de nădejde ai bibliotecii.

Prin implicarea unor mame pasionate să păstreze vie limba română în viaţa copiilor lor şi a unor românce active în mediul didactic în diaspora, Biblioteca Prichindeilor a devenit o reţea europeană - ea există acum în opt ţări: Belgia, Cehia (Praga), Croaţia, Danemarca, Finlanda (Helsinki), Italia (Bologna), Polonia (Cracovia), Spania (Madrid şi Tarragona).

Bibliotecile funcţionează independent, însă coordonatoarele comunică îndeaproape, stabilind strategii comune, împărtăşind idei, bucurii şi planuri de viitor şi depăşind împreună obstacolele.

"Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni şi acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării", precizează comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.