Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden dă asigurări că nu va face mai uşoară aderarea Ucrainei la NATO

Casa Albă
Joe Biden

Ucraina nu va beneficia de un tratament special în încercarea sa de a adera la NATO, a declarat sâmbătă preşedintele american, Joe Biden, dând asigurări că va trebui să "îndeplinească toate criteriile", relatează CNN, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să facă "mai uşoară" aderarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică, Joe Biden a răspuns "nu" şi a subliniat că Ucraina va trebui să "îndeplinească toate standardele".

"Aşa că nu vom facilita lucrurile", a insistat el.

"Cred că au făcut tot ceea ce ţine de demonstrarea capacităţii de coordonare militară, dar există o întreagă problemă: este sistemul lor sigur? Este incoruptibil? Respectă toate standardele pe care le respectă toată lumea, toate celelalte state din NATO? Eu cred că da. Cred că poate. Dar nu este automat", a adăugat preşedintele american.

CNN relatase anterior că Biden şi echipa sa se află în toiul unor discuţii cu aliaţii din NATO cu privire la modul şi momentul în care Ucraina ar putea adera - o dezbatere ce ar putea expune tensiunile din cadrul alianţei înainte de summitul-cheie care va avea loc luna viitoare la Vilnius, în Lituania.

Potrivit surselor CNN, Biden ar fi de acord cu eliminarea unuia dintre obstacolele birocratice pentru ca Ucraina să adere la NATO. Este vorba despre Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) care, în concluziile summitului NATO din 2008 de la Bucureşti, figurează ca fiind "următorul pas pentru Ucraina în calea spre aderare". MAP este un "program de consiliere, asistenţă şi sprijin practic, adaptat la nevoile individuale ale ţărilor care doresc să adere la Alianţă" şi este un proces pe care alte state a trebuit să îl întreprindă pentru a adera la NATO. Eliminarea sa ar reprezenta un mic pas în facilitarea aderării Ucrainei la alianţa militată occidentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.