Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden recunoaşte genocidul armean, Turcia îl convoacă pe ambasadorul american

NBC News
Biden socialism

Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, provocând furia Turciei, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat imediat denunţând "politizarea de către terţi" a acestei dezbateri, într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul american pentru a protesta, a transmis agenţia oficială de ştiri, Anadolu.

Citește și: BREAKING Dragnea a SCOS IEPURELE DIN PĂLĂRIE în fața judecătorilor...

Turcia "nu are lecţii de primit de la nimeni cu privire la istoria sa", declarase el anterior.

La rândul său, premierul armean, Nikol Paşinian, a salutat sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, o ''măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric''.

Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia.

''Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani'', a scris Joe Biden într-un comunicat.

 

 

Foto: (c) Don Pessin/REUTERS


''Nu facem acest lucru pentru a arăta vinovăţia cuiva, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată", a adăugat el.

Preşedintele democrat, care promisese în timpul campaniei electorale că va avea iniţiativă în acest dosar, l-a informat vineri pe omologul său turc despre decizia sa într-o conversaţie telefonică.

Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles.

La telefon cu şeful statului turc, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat dorinţa de a construi o "relaţie bilaterală constructivă", potrivit unui scurt comunicat american care a evocat necesitatea "gestionării eficiente a dezacordurilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.