Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden și-a pus sindicatele în cap - A semnat legea pentru blocarea grevei căilor ferate, care ar fi putut devasta economia

cdn.theatlantic.com
biden think

Președintele Joe Biden a semnat vineri o lege pentru a bloca o grevă națională a căilor ferate americane care ar fi putut devasta economia americană, potrivit Reuters.

Senatul american a votat joi cu 80 la 15 voturi pentru a impune un acord contractual provizoriu încheiat în septembrie pentru o duzină de sindicate care reprezintă 115.000 de lucrători, care ar fi putut intra în grevă pe 9 decembrie. Dar Senatul nu a reușit să aprobe o măsură care ar fi oferit zile de concediu medical plătit lucrătorilor feroviari.

Opt dintre cele 12 sindicate ratificaseră acordul. Dar unii lideri sindicali l-au criticat pe Biden, care se autodefinește ca prieten al muncitorilor, pentru că a cerut Congresului să impună un contract pe care muncitorii din patru sindicate l-au respins din cauza lipsei concediilor medicale plătite.

Căile ferate au redus costurile cu forța de muncă și alte costuri pentru a susține profiturile în ultimii ani și s-au opus cu înverșunare adăugării de timp plătit pentru concediu medical care le-ar obliga să angajeze mai mult personal.

O grevă feroviară ar fi putut îngheța aproape 30% din transportul de marfă din SUA în funcție de greutate, ar fi alimentat inflația deja în creștere, ar fi costat economia americană până la 2 miliarde de dolari pe zi și ar fi blocat milioane de pasageri feroviari.

Acordul provizoriu nu prevede nicio zi de concediu medical plătit pe termen scurt, după ce sindicatele au cerut 15 zile, iar căile ferate s-au mulțumit cu o zi de concediu personal.

Președintele Teamsters, Sean O'Brien, a criticat dur votul din Senat privind concediile medicale. "Transportatorii feroviari fac profituri record. Lucrătorii feroviari au zero zile de concediu medical plătit. Este în regulă așa ceva? Concediul medical plătit este un drept uman de bază. Acest sistem eșuează", a scris O'Brien pe Twitter.

Congresul și-a invocat puterile vaste de a bloca grevele care implică transporturile - autoritate pe care nu o are în alte conflicte de muncă.

Contractul care va intra în vigoare odată cu semnătura lui Biden include o creștere salarială compusă de 24% pe o perioadă de cinci ani și cinci plăți forfetare anuale de 1.000 de dolari.

Directorul general al Asociației Americane a Căilor Ferate, Ian Jefferies, a declarat că "niciuna dintre părți nu a obținut tot ceea ce a susținut", dar a adăugat că "fără îndoială, mai sunt multe de făcut pentru a răspunde în continuare preocupărilor angajaților noștri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată".

Fără legislație, lucrătorii feroviari ar fi putut ieși în grevă săptămâna viitoare, dar impactul s-ar fi resimțit încă din acest weekend, deoarece căile ferate au încetat să mai accepte transporturi de materiale periculoase, iar căile ferate de navetiști au început să anuleze serviciile de pasageri.

Contractele acoperă lucrătorii de la transportatori, inclusiv Union Pacific, BNSF a Berkshire Hathaway Inc, CSX , Norfolk Southern Corp și Kansas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.