Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden spune că `a lucrat în linişte cu guvernul israelian să reducă sau să iasă semnificativ din Gaza`

Sursa FOTO: Al Jazeera
biden israel

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că a lucrat pentru a convinge guvernul israelian să reducă sau "să iasă semnificativ din Gaza", potrivit CNN. Delegaţia secretarului de stat american Antony Blinken de la Tel Aviv se aşteaptă să discute marţi, în cadrul unor întâlniri cheie, planul ministrului israelian al apărării pentru următoarea fază a războiului din Gaza, potrivit unui oficial american de rang înalt.

El a vorbit în timpul unui eveniment de campanie la Biserica Episcopală Metodistă Africană Emanuel din Carolina de Sud - scena unui oribil atac armat în masă în 2015 - şi a fost întrerupt de protestatari care cereau încetarea focului în Fâşia Gaza.

"Dacă vă pasă cu adevărat de vieţile pierdute aici, ar trebui să onoraţi vieţile pierdute şi să cereţi o încetare a focului în Palestina", i-a strigat un protestatar preşedintelui, referindu-se la împuşcăturile în masă care au luat viaţa a nouă participanţi la biserică. Un grup de protestatari a început apoi să scandeze "încetaţi focul acum". Aceştia au fost rugaţi să plece, în timp ce susţinătorii au început să scandeze "Încă patru ani".

Momentul subliniază diviziunile din cadrul Partidului Democrat pe această temă, la trei luni de la campania militară a Israelului în Gaza, după atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Biden a recunoscut protestul: "Înţeleg pasiunea şi am lucrat în linişte - am lucrat în linişte cu guvernul israelian pentru a reduce - a ieşi semnificativ din Gaza."

După discurs, directorul adjunct de campanie al lui Biden, Quentin Fulks, a declarat reporterilor: "El ascultă fiecare parte a bazei sale. De aceea se află aici şi de aceea vom continua să ducem acest mesaj peste tot." Fulks a spus că Biden a fost "foarte categoric" că "chiar şi atunci când oamenii au dezacorduri cu noi, din punct de vedere politic, noi le respectăm opiniile şi le înţelegem".

Întrebat în mod special despre protestatarii care au cerut încetarea focului, directorul de comunicare Michael Tyler a spus că preşedintele "abordează acest lucru nu ca un politician, ci ca o fiinţă umană care şi un comandant suprem care abordează acest lucru din perspectiva cuiva care are în prim plan siguranţa americană, securitatea globală".

În ultimele luni, a existat o frustrare internă din ce în ce mai mare în rândul angajaţilor din cadrul administraţiei Biden cu privire la modul în care preşedintele a reacţionat după atacul Hamas din 7 octombrie. În noiembrie, peste 700 de membri ai personalului şi persoane numite politic au semnat o scrisoare prin care îi cereau preşedintelui să susţină o încetare a focului în conflictul dintre Israel şi Hamas.

Scrisoarea a fost semnată de membri ai personalului care lucrează în peste 30 de departamente şi agenţii, inclusiv Agenţia pentru Protecţia Mediului, FBI şi NASA.

Delegaţia secretarului de stat american Antony Blinken de la Tel Aviv se aşteaptă să discute marţi, în cadrul unor întâlniri cheie, planul ministrului israelian al apărării pentru următoarea fază a războiului din Gaza, potrivit unui oficial american de rang înalt. Săptămâna trecută, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a prezentat planul armatei pentru următoarea fază a războiului.

Propunerea lui Gallant prevede ca palestinienilor să nu li se permită să se întoarcă în casele lor din nordul Gaza până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii rămaşi. Se aşteaptă ca partea americană să facă presiuni asupra oficialilor israelieni cu privire la o tranziţie "iminentă" a războiului către o fază de mai mică intensitate, a declarat oficialul - pe care SUA nu a văzut-o încă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.