Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden tranșează definitiv o problemă vitală din Gaza și Cisiordania: semnal dat de SUA

Captura video
joe biden casa alba

Biden tranșează definitiv o problemă vitală din Gaza și Cisiordania: semnal dat de SUA

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui în final să guverneze Cisordania şi Fâşia Gaza după încheierea războiului Israel-Hamas, relatează Reuters, relatează Agerpres.

Într-un articol de opinie publicat în Washington Post, Joe Biden a mai spus că SUA sunt pregătite să emită interdicţii de vize împotriva "extremiştilor" care îi atacă pe civili în Cisiordania.

"Pe măsură ce ne străduim pentru pace, Gaza şi Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii către o soluţie cu două state", a spus Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post.

"Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, nici asediu sau blocaj şi nicio reducere a teritoriului", a spus Biden.

Preşedintele Biden a folosit editorialul pentru a încerca să ofere răspuns la viziunea Statelor Unite pentru Gaza după ce conflictul se va termina.

Joe Biden a mai spus în articol că SUA sunt pregătite să emită interdicţii de vize împotriva "extremiştilor" care îi atacă pe civili în Cisiordania. Violenţa coloniştilor israelieni împotriva palestinienilor care trăiesc în Cisiordania ocupată de Israel a crescut după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

"Am fost categoric cu liderii Israelului că violenţa extremistă împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze şi că cei care comit violenţa trebuie traşi la răspundere", a scris preşedintele SUA.

Cisiordania, care găzduieşte trei milioane de palestinieni care trăiesc printre mai mult de jumătate de milion de colonişti evrei, "fierbe" de mai bine de 18 luni, stârnind îngrijorări internaţionale tot mai mari, pe măsură ce violenţa a escaladat după 7 octombrie.

Ce spune Europa?

Doar Autoritatea Palestiniană poate guverna Gaza după încheierea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat sâmbătă, la Manama, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, transmite Reuters. "Hamas nu mai poate controla Gaza", a insistat Borrell în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein. "Deci cine va controla Gaza? Cred că doar Autoritatea Palestiniană poate face acest lucru", a subliniat Borrell.

Părerea Autorității Palestiniene

Un oficial al Autorității Palestiniene a transmis recent administrației președintelui american Joe Biden că există disponibilitate pentru asumarea unui rol postbelic în guvernarea Fâșiei Gaza, dacă Washingtonul se va angaja în favoarea unei „soluții cu două state cu drepturi depline pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian”, relatează The New York Times.

Poziția Israelului

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul trebuie să îşi menţină "responsabilitatea militară generală" în Gaza "în viitorul apropiat".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ridicat noi îndoieli cu privire la viitorul Fâşiei Gaza, afirmând la sfârşitul săptămânii trecute că Autoritatea Palestiniană (AP), în forma sa actuală, nu ar trebui să preia conducerea enclavei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.