Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bijuterii care au aparţinut familiei ultimului ţar al Rusiei vor fi scoase la licitaţie la Geneva

247newsbulletin.news
Romanov

O broşă şi o pereche de cercei cu clipsuri, care au aparţinut familiei ultimului ţar al Rusiei, dinastia Romanov, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată miercuri la Geneva de casa Sotheby's, informează AFP.

Acest set cu safire şi diamante i-a aparţinut unei mătuşi a ţarului Nicolae al II-lea, Marea Ducesă Maria Pavlovna (1854-1920). Aceasta le-a scos din ţară atunci când a părăsit Rusia după Revoluţia din 1917, care a pus capăt regimului ţarist.

Marea ducesă rusă avea o pasiune legendară pentru bijuterii. "La Revoluţie, i-a predat bijuteriile unui om de încredere, diplomatul englez Albert Henry Stopford (1860-1939), care şi-a luat angajamentul de a le transporta în siguranţă la Londra", a declarat Olivier Wagner, expert în cadrul casei Sotheby's.

"După un periplu incredibil prin toate ţările din Scandinavia, el a ajuns la Londra cu vaporul, unde a depus bijuteriile într-un seif bancar, inclusiv faimosul set cu safire şi diamante. Marea Ducesă Maria Pavlovna a fost unul dintre ultimii membri din familia Romanov care au părăsit ţara, în 1919. Abia în 1920 şi-a regăsit întreaga colecţie de bijuterii la Londra", a adăugat acelaşi specialist.

Setul este decorat cu safire de Ceylon de un albastru profund, care nu au fost tratate prin încălzire pentru a-şi îmbunătăţi calitatea.

"Piesa din centrul broşei are peste 26 de carate, iar cerceii conţin două nestemate de peste 9 carate, respectiv 6 carate", a dezvăluit Olivier Wagner, prezentând pentru AFP această broşă spectaculoasă.

În 2009, bijuteriile au fost scoase la vânzare de aceeaşi casă de licitaţii. Au fost cumpărate atunci de o familie princiară europeană cu suma de aproape 500.000 de dolari.

"Astăzi, preţul estimat este cuprins între 300.000 şi 500.000 de dolari, o estimare foarte conservatoare, ţinând cont de faptul că piaţa safirelor a progresat foarte mult în ultimii zece ani", a adăugat Olivier Wagner.

Tot în 2009, bijuterii şi alte obiecte care i-au aparţinut Marii Ducese Maria Pavlovna au fost găsite în arhivele Guvernului suedez şi au fost predate moştenitorilor familiei imperiale ruse.

Maria Pavlovna, care a fugit din Rusia din cauza trupelor bolşevice, a murit în septembrie 1920 în staţiunea termală Contrexeville din estul Franţei, potrivit Agerpres.ro.

În cadrul licitaţiei de miercuri de la Geneva, casa Sotheby's va propune spre vânzare şi două diamante cu tăietură pătrată şi absolut identice, având fiecare 25,88 de carate şi fiind montate într-o pereche de cercei. Lotul este estimat la un preţ de vânzare cuprins între 4,4 milioane şi 5,4 milioane de dolari.

Un inel decorat cu un diamant roz-portocaliu se numără şi el printre atracţiile licitaţiei de miercuri. Acest inel de 25,62 de carate a fost estimat la între 3,8 milioane şi 5,8 milioane de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.