Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul în urma incendiilor din Portugalia și Spania a ajuns la 45 de morți

www.telegraph.co.uk
incendiu Portugalia

Bilanţul în urma incendiilor care au devastat în ultimele zile Portugalia şi regiunea învecinată Galicia din Spania a crescut marţi la 45 de persoane în timp ce pompierii se luptau să localizeze ultimele focare, informează AFP, conform agerpres.ro

Nu mai puţin de 41 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile din nordul şi centrul Portugaliei, zone cuprinse de flăcări pentru a doua oară în ultimele patru luni, potrivit unei ultime evaluări a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Civilă, scrie şi DPA. 

Două persoane care se numărau printre răniţi au murit în urma arsurilor suferite, iar alte 14 se află în continuare în stare gravă, conform declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Autorităţii. Cele şapte persoane care fuseseră date dispărute au fost găsite, precum şi un copil care fusese inclus luni printre victime. 

Niciun alt focar important nu a fost semnalat începând din zori, pompierii fiind ajutaţi în lupta cu flăcările de ploaia care a început să cadă pe parcursul nopţii. Însă, peste 3.000 de pompieri au rămas în continuare mobilizaţi pentru a preveni izbucnirea unor noi incendii. 

Cristiano Ronaldo, atacantul-vedetă al Portugaliei şi al echipei Real Madrid şi-a exprimat, pe contul său de Twitter, solidaritatea cu familiile şi prietenii victimelor şi a declarat că îi ''sprijină pe pompierii care îşi riscă viaţa pentru a ajuta cât de bine pot". 

Portugalia şi nordul Spaniei s-au confruntat duminică cu sute de incendii înteţite de rafalele de vânt cald declanşate de trecerea uraganului Ophelia în largul Peninsulei Iberice. 

În Galicia, flăcările au ucis patru persoane înainte ca starea de alertă să fie suspendată marţi dimineaţă. 

Guvernul spaniol a dat vina pe incendiatori, în timp ce ministrul de Interne portughez, Constanca Urbano de Sousa, a denunţat neglijenţa criminală a oamenilor care dau foc deşeurilor vegetale pe timp de secetă, menţionează AFP. 

Pompierii portughezi, majoritatea voluntari, au cunoscut în acest an cel mai grav sezon de incendii. La mijlocul lunii iunie, cel mai tragic incendiu de pădure din istoria Portugaliei a lăsat în urmă 64 de morţi şi peste 250 de răniţi în Pedrogao Grande, la circa o sută de kilometri de Lisabona. 

Portugalia a decretat începând de marţi trei zile de doliu naţional în memoria victimelor incendiilor recente, în timp ce la Bruxelles drapelele Comisiei Europene au fost coborâte în bernă ca tribut adus persoanelor care şi-au pierdut viaţa în Spania şi Portugalia. 

În faţa criticilor venite din partea adversarilor săi cu privire la incapacitatea guvernului de a preveni o nouă catastrofă, premierul portughez Antonio Costa a promis să treacă ''de la vorbe la fapte'' prin ''reforme radicale privind gestionarea pădurilor şi lupta contra incendiilor''. 

De la începutul anului, peste 350.000 de hectare de vegetaţie au fost mistuite de flăcări în Portugalia, de patru ori mai mult decât media din ultimii zece ani, potrivit estimărilor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.