Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilant devastator: 240.000 de morti, dintre care 12.000 de copii in razboiul din Siria

siria cadavre

Războiul din Siria a făcut în patru ani peste 240.000 de morţi, dintre care 12.000 de copii, conform unui nou bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează France Presse.

Este vorba de o creştere de peste 10.000 de morţi în aproape două luni, conform acestei organizaţii cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o reţea vastă de surse în Siria şi stabileşte cu meticulozitate bilanţul morţilor de la începutul războiului.

"Am numărat 240.381 de morţi de la începutul revoltei împotriva regimului condus de Bashar al-Assad în martie 2011", a declarat joi pentru AFP Rami Abdel Rahmane, director al OSDO.

Conform bilanţului, numărul morţilor în rândul civililor se ridică la 71.781, dintre care 11.964 copii. Bilanţul relevă de asemenea 42.384 de morţi printre combatanţii de naţionalitate siriană - rebeli, dezertori, jihadişti şi kurzi. Printre jihadiştii străini veniţi să lupte în Siria au fost înregistraţi 34.375 de morţi.

Însă bilanţul cel mai sângeros se înregistrează în rândul forţelor regimului, cu 88.616 morţi, o treime dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în acest război. Printre ei, ONG-ul a numărat 50.570 de soldaţi morţi, 33.839 de membri ai Forţelor de Apărare Naţională (miliţii), 903 membri ai organizaţiei şiite libaneze Hezbollah şi 3.304 de membri ai unor miliţii şiite venite din alte ţări.

Potrivit OSDO, pentru 3.225 de morţi nu a fost stabilită identitatea.

Organizaţia susţine de asemenea că bilanţul real este cu siguranţă mai ridicat decât cei 240.000 de morţi număraţi.

Bilanţul nu ia în considerare peste 30.000 de dispăruţi, dintre care 20.000 s-ar afla în închisorile regimului, 9.000 de membri ai unor forţe loialiste din rândul rebelilor şi peste 4.000 de persoane răpite de gruparea extremistă Statul Islamic.

Nu sunt cuprinşi în bilanţ nici sutele de kurzi şi non-kurzi străini veniţi să lupte împotriva Statului Islamic alături de Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd.

Conflictul din Siria a fost declanşat în martie 2011 de represiunea sângeroasă asupra unor manifestaţii antiguvernamentale paşnice care au degenerat în revoltă armată şi apoi în război civil brutal, cu un bilanţ umanitar dramatic.

La lupte participă forţele regimului, rebelii, kurzii şi jihadiştii, care se confruntă pe un teritoriu tot mai divizat, jumătate din populaţie fiind strămutată sau refugiată.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.