Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BILANȚ NEGRU cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din Mexic: Zeci de politicieni au fost asasinaţi

poliție Mexic

Zeci de responsabili politici au fost asasinaţi în cursul ultimelor şase luni în Mexic, unde în iunie vor avea loc alegeri parlamentare şi regionale, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Ultimul asasinat a avut loc joi după-amiază, la câteva ore după prezentarea, în acceaşi zi, de către guvern, a unui plan pentru a combate acest fenomen.

Victima, un fost primar care candida din nou în alegeri, a fost ucis în statul Veracruz, cunoscut pentru faptul că este unul violent, potrivit autorităţilor.

José Melquiades Vazquez, candidat la primărie în municipalitatea La Perla pentru Partidul revoluţionar instituţional centrist (PRI), a fost ucis de oameni înarmaţi în timp ce se deplasa cu autovehiculul său împreună cu soţia.

Preşedintele PRI în statul Veracruz, Marlon Ramirez, a condamnat crima. "Suntem îngrijoraţi şi preocupaţi de faptul că femei şi bărbaţi care încearcă să reprezinte partidul nu pot să se implice în mod deschis", a declarat el presei.

Violenţa din Mexic care precede scrutinele, în special la nivel local, este în general comisă de carteluri implicate în traficul de droguri care operează în regiune.

"Crima organizată încearcă să influenţeze cursul acestor alegeri", a declarat joi ministrul securităţii, Rosa Icela Rodriguez.

Citește și: Denise Rifai atrage atenția lui Klaus Iohannis și Guvernului Cîțu: ‘Precedentul ce s-ar crea e cu mult mai periculos chiar și decât bătaia încasată de români pe 10 august’

Ea a vorbit despre 73 de cazuri de violenţă politică, între care 64 de omucideri, în principal în statele Guerrero, Oaxaca, Veracruz, Baja California, Jalisco, Guanajuato şi Morelos.

Rosa Icela Rodriguez nu a precizat câte dintre persoanele vizate erau candidate în alegerile de la 6 iunie.

În acest context, guvernul tocmai a prezentat un plan care vizează întărirea protecţiei candidaţilor ameninţaţi.

"Facem eforturi pentru a opri aceste crime în faţa organizaţiilor criminale care încearcă (...) să-şi sporească influenţa politică", a adăugat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă matinale susţinute alături de preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, aflat în fruntea partidului de stânga Morena.

Violenţa împotriva responsabililor politici ia adesea forma omuciderilor, răpirilor, ameninţărilor la adresa membrilor familiilor, incendiilor şi extorcărilor de fonduri.

Circa 94 de milioane de mexicani sunt chemaţi să aleagă 500 de deputaţi în camera inferioară federală, 15 din 32 de guvernatori, deputaţii din 30 de congrese locale ale statelor şi mii de primari şi alţi responsabili locali.

Potrivit cabinetului de consiliere Etellekt, 153 de oameni politici au fost asasinaţi în timpul campaniei electorale din 2018, dintre care 48 erau candidaţi la funcţii elective. Cabinetul subliniază că 90% dintre aceste crime rămân nepedepsite.

Din decembrie 2006, moment în care guvernul a declanşat o ofensivă împotriva traficului de droguri, Mexicul a înregistrat peste 300.000 de decese violente, potrivit datelor oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.