Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul ciclonului Batsirai a crescut la 111 morți, în Madagascar

aljazeera.com
ciclonul Batsirai uragan case distruse madagascar

Bilanţul deceselor din Madagascar în urma trecerii ciclonului Batsirai, la aproape o săptămână după ce furtuna a traversat această insulă din Oceanul Indian, a ajuns vineri la 111 morţi, după identificarea altor 17 victime, informează AFP.

Marea majoritate a acestor decese, 87, au avut loc doar în districtul estic Ikongo, potrivit Biroului naţional pentru gestionarea riscurilor şi catastrofelor (BNGRC), potrivit Agerpres.

Circa 118.000 de persoane au fost afectate de ploile torenţiale şi de rafalele de vânt de până la 165 km/h care au lovit mai întâi coasta de est în noaptea de 5 spre 6 februarie, înainte de a se deplasa spre interiorul insulei, provocând revărsarea râurilor în câmpurile de orez şi distrugând recoltele.

Una dintre cele mai sărace ţări din lume, Madagascarul a fost deja lovit la sfârşitul lunii ianuarie de furtuna tropicală Ana (55 de morţi), iar o zonă vastă din sudul ţării se confruntă de luni de zile cu o secetă care a provocat o malnutriţie acută şi focare de foamete.

Batsirai a părăsit insula luni, iar echipele de salvare au reuşit să ajungă până acum aproape în toate zonele afectate. Principala îngrijorare priveşte accesul la apa potabilă: organizaţiile umanitare se tem de răspândirea bolilor diareice legate de consumul de apă poluată, care ar putea duce, de asemenea, la o reapariţie a malariei, potrivit unui oficial UNICEF.

Programul Alimentar Mondial (PAM), care intervine în principal în zonele de coastă din Mananjary şi la Manakara, la aproximativ 150 km spre sud, a oferit deja peste 10.000 de mese calde sinistraţilor, a precizat agenţia ONU într-un comunicat.

În fiecare an, în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie, circa 10 furtuni sau cicloane traversează partea sud-vestică a Oceanului Indian, de la est spre vest, făcând adeseori victime şi provocând pagube materiale importante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.