Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul deceselor în urma dezastrului provocat de taifunul Vamco în Filipine ajunge la 73

Bilanţul deceselor în urma ciclonului care a măturat recent Filipine a crescut la 73 în timp ce operaţiunile de intervenţie continuă, a anunţat marţi agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă, relatează Xinhua, potrivit AGERPRES.

Consiliul Naţional pentru Reducerea şi Gestionarea Riscului de Dezastre (NDRRMC) a anunţat că alte 24 de persoane au fost rănite, iar 19 locuitori sunt în continuare daţi dispăruţi în urma taifunului Vamco, ce a devastat săptămâna trecută insula principală Luzon.

Potrivit autorităţilor, unele persoane au murit înecate, altele s-au electrocutat sau au fost lovite de copaci căzuţi sau de ziduri prăbuşite.

Agenţia a precizat că taifunul, care a provocat inundaţii grave şi alunecări de teren în numeroase regiuni, inclusiv în capitala Manila, a afectat peste trei milioane de locuitori de pe insula Luzon.

Cel puţin 283.000 de persoane afectate de intemperii s-au refugiat în adăposturi puse la dispoziţie de autorităţi în peste 2.000 de centre de evacuare, a notat agenţia, adăugând că vântul puternic şi ploile torenţiale au distrus aproape 40.000 de locuinţe.

Valoarea estimată a pagubelor la nivelul infrastructurii depăşeşte 5 miliarde de pesos (aproximativ 108 milioane de dolari americani), în timp ce daunele înregistrate în agricultură se ridică la cel puţin 2,7 miliarde de pesos (circa 56 milioane de dolari americani).

Citește și: Președintele Klaus Iohannis a CONVOCAT ședință URGENTĂ la Cotroceni, cu privire la măsurile de gestionare a pandemiei

Taifunul a lovit în contextul în care Filipine se luptă cu o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, situaţie care a împins ţara în recesiune. Filipine a înregistrat până în prezent 410.718 de cazuri confirmate de COVID-19, inclusiv 7.862 decese.

Autorităţile se tem de posibila izbucnire a unor focare de coronavirus în centrele de evacuare aglomerate, evocând dificultatea respectării distanţării fizice în astfel de condiţii. "De asta ne temem", a declarat reporterilor ministrul Apărării, Delfin Lorenzana, care conduce grupul operativ la nivel naţional împotriva COVID-19.

Preşedintele Filipine, Rodrigo Duterte, nu a adoptat încă nicio măsură în urma recomandării NDRRMC de a plasa întreaga insulă Luzon în stare de calamitate.

Luzon, care găzduieşte aproximativ jumătate din populaţia de 110 milioane de ţării şi 70 la sută din activitatea economică, a fost cea mai afectată de taifunul Vamco, cel de-al 21-lea ciclon care a lovit statul în acest an. Vamco a părăsit vineri teritoriul Filipine.

Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a ucis peste 6.300 de persoane şi a condus la strămutarea a alţi peste 4 milioane de locuitori, în noiembrie 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.