Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul deceselor provocate de seismele din Turcia continuă să crească: Sunt peste 17.000 de morți iar căderile de zăpadă lasă puține șanse supraviețuitorilor

cutremur turcia

Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit luni Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 17.176 de morți, potrivit autorităților, citate de CNN

În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 14.014 morți, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din orașul Gaziantep, în sudul țării.

Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puțin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă "Căștile albe", și 1.262 de morți în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele țări, în timp ce echipele de salvare se străduiesc să localizeze supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor căzute, în mijlocul unei rafale de iarnă rece.

Un înalt oficial ONU a declarat că 10,9 milioane de persoane au fost afectate de dezastrul din Siria, în timp ce noile căderi de zăpadă au agravat și mai mult criza umanitară.

Numărul persoanelor care aveau nevoie de asistență în regiune înainte de cutremur se ridica la 15,3 milioane - dar această cifră va trebui acum revizuită, a declarat în cadrul unei ședințe coordonatorul rezident al ONU pentru Siria, El-Mostafa Benlamlih.

Numai în orașul antic Alep, se crede că 100.000 de persoane au rămas fără adăpost, 30.000 dintre acestea fiind în prezent adăpostite în școli și moschei.

"Aceia sunt cei norocoși", a spus el. Restul de 70.000 "au parte de zăpadă și frig și trăiesc într-o situație teribilă", a adăugat el.

Un lucrător umanitar care distribuie provizii în orașele din nordul Siriei a declarat pentru CNN că oamenii fără adăpost dorm în mașinile lor în mijlocul unei situații "foarte, foarte dificile".

"Cei care sunt încă în viață sub dărâmături ar putea muri din cauza frigului", a declarat Dr. Mostafa Edo, directorul de țară pentru MedGlobal.

Asistența în Siria este "departe de a fi suficientă", în condițiile în care ONU a cerut ajutor "urgent" pentru salvarea de vieți, a declarat trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen.

În teritoriile controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, se așteaptă ca ajutorul extrem de necesar să sosească joi de pe teritoriul turc printr-un punct de trecere a frontierei.

"Am fost asigurați că vom reuși să trecem primul ajutor astăzi, iar apoi vor veni mai multe ajutoare", a declarat Pedersen.

Regimul sirian este evitat de majoritatea țărilor occidentale, după ce o campanie mortală condusă de președintele Bashar al-Assad pentru a înăbuși revolta pașnică a țării în 2011 a explodat într-un război civil și a dus la o criză umanitară continuă.

În timp ce Turcia a primit ajutor din partea a zeci de țări, situația ajutorului în Siria este mai puțin clară, deoarece Assad a folosit ocazia pentru a cere ridicarea sancțiunilor împotriva regimului său.

Victimele siriene ale cutremurului devastator ar putea deveni acum ostatici ai politicii care a divizat țara timp de peste un deceniu, au avertizat analiștii de la CNN.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.