Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul după 2 ani: toate tunurile pe Nicușor Dan (SURSE)

Radu Pop
Primăria Capitalei
Nicușor Dan

Finalul de an pare să-l surprindă pe edilul general în cea mai nefericită situație posibilă. Cu zero realizări sesizabile în viața de zi cu zi a bucureștenilor, atacat din toate părțile, dar mai ales fără nicio perspectivă de a beneficia din 2023 de susținerea alianței PNL-USR, Nicușor Dan. Iar toată această situație a fost confirmată de sursele noastre politice, în plus față de ceea ce se vede cu ochiul liber în media.

Mai exact, se pare că răbdarea liberalilor a ajuns la final, iar aceștia sunt deja presați de PSD să rupă „lanțul de iubire” cu fostul ONG-ist. Argumentele din interiorul celor două principale partide ale guvernării naționale par a se fi separat pe mai multe categorii, după cum ne-au relatat, sub protecția anonimatului, greii care „fac jocurile” atât în Kiseleff, cât și în Modrogan.

În PNL se ridică mai cu seamă 2 probleme, cea morală și cea administrativă.

Chestiunea morală. Liberalii mai noi, fără vechime în partid, promovați de Ludovic Orban și Florin Cîțu, care s-au remarcat mai cu seamă în lupta „la baionetă” cu PSD și Liviu Dragnea în timpul diverselor proteste, critică nu doar lipsa performanței sau scandalurile PMB, ci mai ales dublul discurs al primarului. Aceștia spun că Municipalitatea cheltuie sume uriașe pe avocați, pentru a se apăra în procesele intentate de diverse ONG-uri, unele chiar apropiate de actualul edil, în condițiile în care acesta critica risipa de bani publici când nu era pe fotoliul de la PMB. De asemenea, se pare că unele procese aflate pe rol sunt urmare chiar a plângerilor făcute de „activistul civic” Nicușor Dan împotriva instituției conduse azi de primarul Nicușor Dan.

Problema administrativă îi îngrijorează mai degrabă pe liberalii cu experiență, o bună parte din ei provenind din vechiul PD. Aceștia au încă în memorie succesele în alegeri și sunt conștienți că menajul alături de USR și Nicușor Dan le va aduce daune electorale majore în Capitală, în 2024. „Noi știm ce înseamnă să cazi de la 40% la 10%, că am pățit-o. Iar drumul pe care suntem azi exact acolo duce. Știe și Lucian (Bode, n.r.) foarte bine, de-aia au fost diverse voci apropiate de el care au început să dea semnalul. Însă important e ca decizia (retragerii sprijinului politic pentru Nicușor Dan, n.r.) să fie fără scandal. Totul rapid și discret, să nu se victimizeze”, consideră un fost lider al PD, extrem de influent astăzi într-o filială bucureșteană.

În PSD prevalează situația economică și cea juridică, pentru care liberalii sunt responsabili, urmare a cauționării inițiativelor lui Nicușor Dan.

Problema economică. Blocajul produs în ultimii 2 ani va detona rezultate explozive abia anul viitor, an preelectoral. Iar PSD, care și-a asumat public rolul de partid atent la nevoile oamenilor va trebui să găsească soluții la falimentele și șomajul care se anunță din dezastrul imobiliar. „Marcel (Ciolacu n.r.) va fi premier din mai, iar toate analizele arată că impactul scăderii abrupte a imobiliarelor în PIB și în colectările la buget va fi uriaș, către 5%. De ce să răspundem noi, PSD, pentru deciziile luate de Nicușor Dan împreună cu PNL și USR? A înțeles și generalul (Nicolae Ciucă, n.r.) că nu se mai poate, însă ei până nu au verde din deal (de la Cotroceni, n.r.) nu mișcă un deget” spune unul dintre cei mai vechi consilieri generali social-democrați.

Situația juridică e un alt aspect ridicat de PSD, mai ales în lumina acuzațiilor cu iz penal lansate în spațiul public la adresa edilului, conform cărora acesta și-ar încălca atribuțiile, în tentativa de a impune primarilor de sector propriile decizii. „Când e vreo problemă la noi, la PSD, sar toți și urlă. Când toată lumea argumentează că deciziile lui Nicușor Dan seamănă cu abuzul în serviciu, luptătorii anti-corupție întorc capul sau sunt plecați din localitate. Asta deși au votat să tempereze elanul ONGist în hărțuirea investitorilor, prin legea asta cu termenele de contestație a autorizațiilor. Deși e târziu, că toți marii jucători internaționali au cam plecat.” se plânge același lider al PSD București.

În concluzie, iată cum cel ales pe un mare val de speranță în 2020, riscă să fie țapul ispășitor al situației din Capitală. Pe de o parte, organele judiciare se pot autosesiza pentru deciziile contestate ale edilului. Partidele care îl susțin par să se dezică de el din ce în ce mai vehement. Iar popularitatea printre bucureșteni este la un minim istoric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.