Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul erupţiei vulcanului Marapi creşte - Cadavrul ultimului excursionist căutat a fost găsit

volcanodiscovery.com
vulcan

Bilanţul erupţiei vulcanului Marapi creşte - Cadavrul ultimului excursionist căutat a fost găsit

Corpul neînsufleţit al ultimului excursionist căutat după erupţia vulcanului Marapi din vestul Indoneziei a fost găsit miercuri, la patru zile de la producerea evenimentului soldat cu 23 de morţi, potrivit bilanţului actualizat, au anunţat autorităţile citate de AFP, conform Agerpres.

"Echipa comună de căutare şi salvare a descoperit o victimă a erupţiei Muntelui Marapi, care este în prezent evacuată", a declarat miercuri seara Abdul Malik, şeful Agenţiei locale de căutare şi salvare din Padang.

Anterior, Agenţia naţională de căutare şi salvare, Basarnas, a declarat că ultima victimă este o femeie pe nume Siska.

Marţi, Suharyono, şeful poliţiei din Sumatra de Vest care, ca mulţi indonezieni, are un singur nume, şi-a exprimat temerile că cea de-a 23-a persoană căutată a murit.

"Ne temem că au murit 23 de persoane. Ne-am rugat ca toate să poată fi salvate, dar n-am putut face nimic, Dumnezeu şi natura au decis altfel", a declarat Suharyono.

În total, 75 de excursionişti au fost luaţi în evidenţă de către autorităţi în zonă, începând de sâmbătă, dintre care 52 au fost salvaţi de către serviciile de intervenţie.

- "Excursionişti ilegali" -

Este posibil însă ca alţi excursionişti să fi urcat pe vulcan fără să se înregistreze oficial. "Este posibil să existe excursionişti care nu au fost înregistraţi pentru că, uneori, unii excursionişti ilegali nu vor să plătească", a adăugat Suharyono.

În prezent este nevoie să se ia o decizie cu privire la o posibilă întrerupere a a căutărilor, programate iniţial să dureze şapte zile, a declarat un reprezentant al agenţiei Basarnas.

Cel mai activ vulcan de pe insula Sumatra a erupt duminică şi continuă să expulzeze în atmosferă cenuşă. Coloana de cenuşă a atins altitudinea de 3.000 de metri, mai mare decât cea a vulcanului.

Printre cei 75 de excursionişti aflaţi pe listă figurează şi doi ofiţeri de poliţie care nu erau de serviciu. "Nu voiau decât să vadă vulcanul (...) Unul dintre ei a supravieţuit şi are un braţ rupt. Este tratat de medici. În ceea ce-l priveşte pe celălalt, ne temem că este mort. Aşteptăm confirmarea", a declarat Suharyono.

Câteva sute de salvatori au rămas mobilizaţi miercuri în cadrul operaţiunilor de căutare, care au continuat în condiţii dificile din cauza vremii nefavorabile şi a cenuşii vulcanice.

O nouă erupţie s-a produs miercuri, la scurt timp după prânz (05:00 GMT), potrivit unui jurnalist AFP. Nu mai puţin de cinci erupţii au fost detectate în ziua precedentă.

Persoanele decedate au suferit arsuri grave, medicii legişti urmând să le identifice pe baza amprentelor dentare sau a celor digitale.

Şeful agenţiei de vulcanologie din Indonezia, Hendra Gunawan, a părut să sugereze luni că vina aparţine excursioniştilor pentru că s-au apropiat prea mult de crater.

Marapi, al cărui nume înseamnă "muntele de foc" în limba locală, se afla înainte de erupţie, începând din 2011, sub alertă de nivelul doi, pe o scară din patru trepte. O zonă de excludere de trei kilometri fusese impusă în jurul craterului vulcanului.

Indonezia este situată pe "Cercul de Foc" al Pacificului, unde convergenţa plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara numără aproape 130 de vulcani activi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.