Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul Poliției Române: Peste un milion de intervenţii ale poliţiştilor, în 2020

bilant politia romana lucian bode

Poliţiştii au realizat, în 2020, peste 1.000.000 de intervenţii la evenimente, dintre care peste 850.000 au fost la solicitările prin sistemul 112.

Potrivit bilanţului activităţii desfăşurate de Poliţia Română în anul 2020, au fost salvate 1.800 de persoane şi depistaţi 12.000 de minori lipsiţi de supraveghere, care au fost încredinţaţi familiilor sau tutorilor legali.

Pentru prevenirea criminalităţii, au fost desfăşurate peste 270 de proiecte şi campanii, precum şi peste 11.000 de acţiuni cu caracter preventiv.

"Anul trecut, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Criminalitatea sesizată a scăzut cu 12%, infracţiunile judiciare înregistrează o scădere cu 14%, iar numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 24%", a precizat IGPR.

Numărul accidentelor grave a scăzut cu 27%, cel al persoanelor decedate în astfel de evenimente cu 12%, iar numărul persoanelor rănite a scăzut cu 33%.

Pentru combaterea criminalităţii organizate, structurile Poliţiei Române au desfăşurat, împreună cu procurorii DIICOT, 1.500 de acţiuni operative, dintre care 493 de mare amploare.

În cadrul acestor acţiuni, au fost efectuate peste 4.000 de percheziţii domiciliare şi au fost reţinute peste 1.600 de persoane. A fost dispusă măsura arestului preventiv pentru peste 1.300 de persoane, iar măsura controlului judiciar pentru aproximativ 800 de persoane.

"Eforturile semnificative au condus la obţinerea celei mai importante capturi de droguri din Portul Constanţa: aproximativ 1,5 tone de haşiş şi peste o tonă de pastile de captagon, valoarea de piaţă a acestora fiind de aproximativ 70 de milioane de euro", a informat IGPR.

Citește și:  GRAFICE din mai multe țări: masca NU ajută la nimic. Numărul cazurilor a BUBUIT, după impunerea obligativității

În domeniul investigării criminalităţii economice au fost desfăşurate 32 de operaţiuni în dosare penale complexe şi au fost efectuate peste 400 de percheziţii domiciliare. Au fost constatate peste 16.000 de infracţiuni, fiind cercetate peste 12.000 de persoane, dintre care aproximativ 700 sub măsuri preventive.

În domeniul evaziunii fiscale, valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de peste 290.000.000 de lei, iar în domeniul combaterii contrabandei cu ţigarete au fost capturate peste 56.000.000 şi peste 20 de tone de tutun.

Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice au fost desfăşurate aproximativ 44.000 de acţiuni şi controale, fiind confiscaţi peste 80.000 de metri cubi de material lemnos.

"În anul 2020, pentru protejarea poliţiştilor şi îmbunătăţirea reacţiei la evenimente, au fost realizate achiziţii de mijloace de intervenţie, de protecţie sau tehnice: 26.000 de pistoale 9x19 mm, 7.600 de maiouri de protecţie antiînjunghiere, 7.500 de dispozitive tip Body Worn Camera, 4.000 de bastoane cu electroşocuri, 4.000 de căşti de protecţie, 400 de dispozitive de blocare trecere auto şi aproximativ 6.000 de staţii de lucru", a indicat IGPR.

De asemenea, s-a reuşit reînnoirea parcului auto, prin achiziţia a aproximativ 5.500 de autovehicule, astfel încât gradul de dotare a ajuns la 64%.

Activitatea desfăşurată de Poliţia Română anul trecut a fost evaluată miercuri, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Prezentarea a fost realizată de inspectorul general adjunct al Poliţiei Române, chestor de poliţie Eduard Miriţescu. Au participat, prin videoconferinţă, reprezentanţii structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.

"Îmi doresc foarte mult ca Poliţia Română să iasă din paradigma ultimilor 30 de ani, să privească mai puţin către trecut şi mai mult către viitor. O Poliţie modernă, europeană şi un poliţist respectat sunt dezideratele unei munci de construcţie pe care am pornit-o şi mă bazez pe dumneavoastră că îmi veţi fi alături. (...) În curând vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere astfel încât să fie asigurate continuitatea şi stabilitatea deciziilor. Vreau să precizez şi cu această ocazie: în mandatul meu, funcţiile nu sunt date, sunt obţinute prin concurs de cei care sunt cel mai bine pregătiţi", a declarat Bode.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.