Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul victimelor erupţiei unui vulcan activ în Guatemala a crescut la 62 de morţi

www.thenewdaily.com.au
vulcan

Cel puţin 62 de persoane şi-au pierdut viaţa în erupţia, duminică, a Vulcanului de foc în Guatemala, au indicat luni seara autorităţile după descoperirea de către echipele de salvare a numeroase corpuri calcinate, informează AFP, conform agerpres.ro. 

Erupţia vulcanului, înalt de 3.763 m şi situat la 35 km sud-vest de capitala Guatemalei, a determinat totodată evacuarea de urgenţă a peste 4.500 de persoane din satele situate la poalele vulcanului, care a proiectat lavă şi cenuşă pe o vastă suprafaţă, provocând panică printre localnici.

"Institutul naţional medico-legal (Inacif) a primit 62 de cadavre", a anunţat luni seara Fanuel Garcia, director al acestui organism care participă la identificarea victimelor, precizând că bilanţul ar putea să crească pe măsura căutărilor. 

"Există dispăruţi, dar nu se ştie câţi", a declarat la rândul său Sergio Cabanas, de la Agenţia de gestionare a catastrofelor din Guatemala. Un bilanţ precedent consemna 33 de morţi şi 46 de răniţi. 

Potrivit lui David de Leonid, purtător de cuvânt al Coordonării naţionale pentru gestionarea catastrofelor (Conred), căutarea eventualilor supravieţuitori - suspendată noaptea trecută din motive de securitate - continuă în zona cea mai afectată, unde acţionează poliţişti, militari şi membri ai Crucii Roşii. 

La San Miguel Los Lotes, cătun distrus de erupţie, un jurnalist de la AFP a putut observa luni dimineaţa un peisaj dezolant, în care se amestecau ruinile căsuţelor şi corpuri înnegrite de oameni şi animale domestice, zăcând între noroi şi cenuşa încă fumegândă. 

Duminică, imagini difuzate de televiziune şi pe reţelele de socializare au arătat un imens nor de cenuşă coborând din vulcan şi înghiţind un drum, în timp ce localnici şi membri ai echipelor de intervenţie fugeau din calea lui. Altele arătau persoane acoperite de cenuşă, pe care echipele de intervenţie încercau să le pună la adăpost. 

Directorul Conred, Sergio Cabanas, a indicat că persoanele decedate fuseseră prinse în capcană de lava incandescentă care coborâse cu mare viteză din vulcan. 

În total, erupţia a durat peste 16 ore, dar o "reactivare este posibilă", a avertizat la rândul său Institutul Naţional de Vulcanologie, recomandând menţinerea unor măsuri stricte de precauţie în această regiune. 

Coloanele de cenuşă, emise de vulcan, au depăşit altitudinea de 2.200 de metri deasupra craterului, potrivit institului menţionat. 

Erupţia a afectat în special comune rurale apropiate de vulcan şi oraşul Antigua, cel mai important sit turistic din Guatemala. 

În total, 1,7 milioane de persoane au fost afectate în diverse în grade de catastrofă, potrivit protecţiei civile.

În cursul unei conferinţe de presă duminică seara, preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a indicat că alerta roşie fusese declanşată în departamentele Escuitla (sud), Chimaltenango (vest) şi Sacatepequez (sud-vest), cele mai afectate de erupţie şi că alerta portocalie a fost instituită în toată ţara. A fost decretat un doliu naţional de trei zile. 

Şeful statului a afirmat că preşedinţii Mexicului, Enrique Peńa Nieto, Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, Salvadorului, Salvador Sanchez Ceren, i-au telefonat pentru a-şi exprima condoleanţele şi a propune asistenţă Guatemalei. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a transmis de asemenea o propunere de ajutor sinistraţilor şi serviciilor de intervenţie. 

Vulcanul de Foc, care se află la confluenţa a trei departamente citate de preşedinte, a mai erupt în ianuarie 2018. 

În septembrie 2012, o erupţie a sa antrenase evacuarea a circa 10.000 de persoane care locuiau în satele situate la sud de vulcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.