Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A prezis Bill Gates variola maimuței în Europa? - O teorie a conspirației este distribuită intens pe rețelele sociale

vox-cdn.com
Bill Gates

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat vineri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre răspândirea fără precedent în Europa a virusului variola maimuţei („monkeypox”). Pe rețelele sociale, în special pe Twitter, se discută intens despre faptul că magnatul Bill Gates ar fi fost „profet” după ce în urmă cu șase luni ridica problema teoretică a unui atac bioterorist cu variolă și că nimic nu ar fi întâmplător.

Peste 100 de infecții cu variola maimuței, virus întâlnit în Africa, au fost raportate în mai multe state europene în această săptămână, precum Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Portugalia. Variola maimuței a ajuns și în Canada, SUA și Australia.

Mai multe state au raportat că o proporţie notabilă dintre cazuri au fost identificate la homosexuali şi bărbaţi bisexuali. Până în prezent toate cazurile prezintă simptome uşoare şi, prin urmare, nu a fost necesar un tratament specific. De asemenea, niciun pacient infectat cu variola maimuței nu a fost internat în spital.

Însă directorul OMS pe Europa, Hans Kluge, s-a arătat vineri îngrijorat de faptul că răspândirea variolei maimuţei s-ar putea accelera pe continent pe fondul petrecerilor şi festivalurilor în lunile de vară.

"Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare", a indicat oficialul OMS.

'Cel mai mare focar din istoria Europei'

Serviciul medical al forțelor armate german a spus vineri că „acesta este cel mai mare și mai răspândit focar de variola maimuței văzut vreodată în Europa".

Pe de altă parte, experții germani spun că este foarte puțin probabil ca această epidemie să dureze mult timp deoarece cazurile pot fi bine izolate prin depistarea contactelor și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi folosite în caz de nevoie.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Afecțiune ușoară

Din 1970, au fost raportate cazuri de variola maimuței în 11 țări africane. Virusul a fost depistat pentru prima dată în Republica Democratică Congo.

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria.

Variola maimuţei este provocată de un virus similar cu cel care provoacă variola umană, deşi mai blând.

Simptomele acestei boli includ febra, durerile de cap şi erupţiile cutanate care încep pe faţă şi apoi se răspândesc pe restul corpului. Experţii au explicat că transmiterea bolii se face prin contact apropiat şi prelungit cu fluidele corporale, picături de transpiraţie, sau prin purtarea de îmbrăcăminte de la persoana contagiată.

Teoria conspirației

Rețelele sociale vuiesc de teoria că Bill Gates ar fi prezis valul de infecții cu variola maimuței. Adepții teoriei invocă un interviu acordat de magnatul american în urmă cu șase luni de zile unui think-tank londonez, 'Policy Exchange”, pe 9 noiembrie 2021.

Magnatul a vorbit de „variolă”, nu de „variola maimuței” cu titlu de exemplu în cazul unui atac bioterorist.

O parte din internauți consideră că nimic nu este o coincidență și că Bill Gates, care nu a reușit să injecteze populația planetei cu microcipuri în timpul pandemiei de coronavirus, ar putea avea acum o nouă ocazie.

Iată ce a declarat fondatorul Microsoft în respectivul interviu:

  • „Sper ca în următorii 5 să pot să scriu o carte intitulată „Suntem gata pentru următoarea pandemie”, dar va fi nevoie probabil de aproximativ un miliard pe an pentru un Task Force la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, cea care realizează supravegherea (bolilor, n.red.) și ceea ce eu numesc „joaca de-a germenii”, unde te pregătești. Spui 'Ok, dacă un atac bioterorist ar duce variolă în 10 aeroporturi?'. Știi, cum ar reacționa planeta la așa ceva? Sunt epidemii care apar din cauze naturale și există epidemii provocate de bioterorism care ar putea fi mult mai grave decât ce experimentăm azi”.

Declarația lui Bill Gates poate fi urmărită în înregistrarea video de mai jos, în limba engleză, de la minutul 28.36:

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.