Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Birchall, despre trecutul în PSD: 'N-a fost un parcurs ușor, chiar dacă eu n-am spus foarte multe'. Fostul ministru susține depolitizarea administrației publice

Inquam Photos / Octav Ganea
Ana Birchall

Fostul Ministru al Justiției, deputatul Ana Birchall, a dezvăluit într-un interviu pentru PressHUB mai multe aspecte din timpul activității sale publice, pe care nu le-a mai mărturisit în alte circumstanțe de același fel.

De pildă, a fost prima data când a vorbit despre presiunile la care i-a fost supusă familia, dar și ea însăși, constând în amenințări și chiar în presiuni de natură fizică, un episod recent fiind acela al accidentării familiei sale într-un autovehicul în care ar fi trebuit să se afle și ea.

Dar, dincolo de toate aceste mărturisiri care merită să fie urmărite în cadrul interviului, fostului ministru al Justiției a vorbit și despre trecutul ei în PSD. Aceasta susține că, dacă ar putea s-o ia de la început, s-ar gândi de mai multe ori înainte să devină membru PSD, în ciuda faptului că ideologia sa este una similar celei social-democrate.

Păi am fost dată afară din PSD pentru că am îndrăznit să vorbesc despre Justiție, în calitate de ministru al Justiției, nu știu ce-ar fi trebuit să vorbesc. Trecând prin ce-am trecut, m-aș gândi de mai multe ori. Și n-a fost un parcurs ușor, chiar dacă eu n-am spus foarte multe. Dar am considerat că pot să ajut și eu la reforma acestui partid. Și, chiar în PSD fiind, în momente complicate nu mi-am trădat valorile și nici interesele românilor.”, a spus Birchall.

Nancy Pelosi anunță o schimbare RADICALĂ, în urma protestelor din SUA: Vor fi luate decizii

O altă chestiune discutată a fost, în mod evident, cea a depolitizării Curții Constituționale a României, iar Ana Birchall consideră că atât Valer Dorneanu ar fi trebui să plece de bunăvoie de la conducerea instituției după decizia CEDO în cazul Laurei Kodruța Kovesi, dar și că Tudorel Toader ar fi trebuit să aibă decența de a pleca singur din componența Comisiei de la Veneția:

“Trebuie să facem totuși o disticție. Sunt și membri CCR care fac cinste CCR-ului, dar din nefericire, sunt anumite decizii și aici nu mă ascund să spun că din punctul meu de vedere, la momentul acesta, domnul Dorneanu n-ar mai trebui să fie în funcția de președinte al CCR-ului. Ați menționat speța Kovesi.

Păi condamnarea României la CEDO, culmea, din cauza unei decizii a CCR. Deci, dacă vrei o credibilizare a CCR-ului, mie mi se părea un gest de minimă decență și respect față de instituție ca domnul Dorneanu să-și fi dat demisia în secunda 2 din funcția de președinte al CCR.

Așa cum și domnul Tudorel Toader, din punctul meu de vedere, trebuia să-și fi dat demisia din membru al Comisiei de la Veneția, nu să aștepte să fie revocat”a mai spus Birchall.

Ea a insistat și asupra faptului că CCR are prerogative nepermis la largi și că aptitudinile politice ale unor membri pun sub semnul îndoielii corectitudinea deciziilor luate.

Pe lângă revizuirea Constituției, care, din punctul meu de vedere se impune, putem să modificăm destul de repede legea de funcționare a CCR. Și acolo se pot clarifica competențele. Pentru că în multe decizii, CCR-ul și-a extins prerogativele, fără a avea dreptul constituțional să facă acest lucru.

CCR-ul are dreptul să spună “Este constitutional, nu este constituțional”. Nu să se transforme în analist, în arbitru între anumite puteri, ci să își facă treaba așa cum spune constituția. Pentru că în actualele reglementări, CCR-ul are o putere destul de mare și vedem de multe ori decizii care au anumite semne de întrebare, dacă nu sunt decizii politice sau sunt decizii legale, ca să vorbim absolut corect.

Se dorește depolitizarea CCR-ului. Păi să punem acolo o prevedere că nu poți fi membru al CCR dacă ai fost membru al unui partid politic.

Nu critic instituția ca atare, dar critic anumite comportamente a unor membri din cadrul CCR. Și se impune o profesionalizare a CCR-ului. Dacă ai învățat dreptul, stai uneori și te uiți la deciziile lor și te întrebi ce vor să spună“, a afirmat fostul ministru.

Decizie CRUCIALĂ la Curtea Constituțională: război total între PSD și PNL, pe data alegerilor locale

În plus, o parte a discuției a ajuns în zona non-valorilor care populează administrația publică, Ana Birchall considerând că e nevoie de o depolitizare și la acest nivel, prin întărirea profesioniștilor și rărirea celor numiți pe alte tipuri de criterii.

Această țară e foarte frumoasă și merită o șansă. Eu, când am venit acasă, am zis că vreau să nu mai văd dictatura non-valorilor, că vreau să văd meritocrație. Idealismul ăsta care este în mine dintotdeauna l-am transpus în fapte. Îmi doresc ca această țară, măcar după treizeci de ani, să aibă șansa la normalitate.

Și dacă vrem să avem meritocrație și în serviciul public, ar trebui să ne gândim și la depolitizarea administrației. Până la ce nivel sunt numirile politice?

Dacă nu lăsăm corpul profesioniștilor să crească, nu vom avea instituții puternice. Iar obligația noastră e să ajutăm instituțiile să se întărească. Numai așa putem trece peste crize

Iar, la final, fostul Ministru al Justiției a vorbit despre nevoia de unitate a românilor cinstiți, menționând faptul că, din experiența personală, a remarcat că ticăloșii țin unii de alții.

Birchall crede că dacă oamenii de bine din România ar învăța să fie solidari în cauzele lor, lucrurile s-ar putea schimba în cele din urmă, iar România și-ar primi șansa ei la dezvoltare.

“Vă spun o lecție pe care eu am învățat-o pe mandatul meu de ministru e că cei care sunt certați cu legea țin unii de alții. Cred că e momentul ca toți românii de bună credință, toți românii cinstiți să țină unii de alții, și să nu mai rămână insule izolate, pentru că dacă rămâi insulă izolată, nu poți să faci atât de multe lucruri.

Deci dacă vrem normalitate în România, haideți să avem o ultimă bătălie finală și să punem punct acestei dictaturi a non-valorilor.

Și eu spun că dacă fiecare în dreptul nostru ne-am face treaba, să știți că România chiar are o șansă și trebuie să-i dăm această șansă. E o obligație morală”, a mai remarcat Ana Birchall la finalul interviului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.