Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biro Rozalia, deputat UDMR: 'Pentru dezvoltare durabilă, avem nevoie de schimbarea modului de viaţă'

RomâniaTV.net
Biro Rozalia

Modul de viaţă al oamenilor trebuie schimbat, prin conştientizare, informare şi acţiuni concrete, pentru a asigura o dezvoltare durabilă, acordând un rol prioritar noilor tehnologii şi politicilor de stimulare a inovaţiei, a enunţat marţi, în conferinţă de presă, deputata UDMR Biro Rozalia, una dintre concluziile recentei conferinţe internaţionale a statelor membre din Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (CEMN/BSEC).

Potrivit deputatei Biro Rozalia, candidat UDMR pentru Camera Deputaţilor, la al treilea mandat, conferinţa a fost organizată în data de 10 noiembrie, online, la iniţiativa coordonatorului naţional al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, Borbely Laszlo. Întrunirea reprezentanţilor din statele membre CEMN a avut ca obiectiv intensificarea cooperării regionale pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, incluse în Agenda 2030, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mihai Tudose: Au mers Pic și Poc în inspecție prin spitale. Ce naiba au verificat ei?

"Este o regiune unde o problemă de bază este poluarea mării, dar, pe de altă parte, se pune problema cum putem să folosim, noi, ţările membre resursa esenţială, climatică şi economică, a Mării Negre pentru fiecare dintre noi. Discuţiile au pornit de la faptul că schimbările climatice ne afectează pe toţi, omenirea se confruntă cu o limitare a resurselor, atât cantitativ cât şi calitativ, în condiţiile în care populaţia creşte numeric, deci trebuie să ne schimbăm modul de viaţă dacă vrem ca aceste resurse limitate să fie folosite eficient pentru a asigura o dezvoltare durabilă", a declarat Biro Rozalia.

În acest context, a precizat Biro, reprezentanţii fiecărui stat membru au prezentat câteva iniţiative proprii, metode şi mijloace prin care încearcă să ajungă la populaţie, deoarece "degeaba există strategii pe hârtie, dacă cetăţenii nu conştientizează risipa de resurse şi necesitatea schimbării modului de viaţă şi nu se implică".

Participanţii au fost de acord asupra faptului că sunt foarte mulţi oameni care refuză schimbarea şi care chiar refuză să accepte nevoia de schimbare, de aceea este nevoie de o responsabilizare colectivă şi personală.

În România, anul trecut, în 2019, prin colaborarea dintre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi ministere, respectiv cu consiliile judeţene şi locale din ţară, a fost reactualizată Strategia naţională de dezvoltare durabilă, ea existând din anul 2016, fiind acum "cea mai avansată şi mai vastă strategie de dezvoltare durabilă" din ţările vecine Mării Negre.

În mod concret, au fost stabilite, prin întâlniri complexe, acele acţiuni care la nivel de judeţ să asigure dezvoltare durabilă.

"Momentan dispunem de un document care poate fi accesat pentru a vedea obiectivele specifice pe domenii, cu acţiuni concrete. În 2019 a fost finalizată strategia, fiind stabilite planuri de acţiune, responsabili şi termene. Trebuie să lucrăm foarte mult la nivel guvernamental, la nivel administraţie judeţeană la conştientizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Trebuie să înlăturăm acea percepţie a oamenilor că este doar o discuţie care se poartă doar de dragul discuţiei şi trebuie să ajungem, prin dialog, prin informare, pin diverse acţiuni, ca fiecare cetăţean să îşi asume ceea ce poate din aceste obiective şi să contribuie, el şi familia sa, la trecerea de la risipă - a alimentelor, a energiei electrice, a tuturor resurselor de care dispunem, la un stil de viaţă care economiseşte", şi-a exprimat Biro propria opinie.

Potrivit acesteia, schimbarea trebuie să fie eficientă şi corectă, interesantă şi acceptabilă de către populaţie, iniţiativele având mai mare succes dacă vin de la oameni, digitalizarea devine o necesitate, iar noile tehnologii vor trebui să stea în centrul tuturor politicilor.

"Trebuie să folosim energiile regenerabile şi nepoluante; deşi Marea Neagră stă rezonabil în privinţa resurselor, viitorul aparţine energiei zero-carbon şi regenerabile. Trebuie să ne schimbăm, aceasta este concluzia pe ansamblu. Transformările să vină şi de jos în sus şi de sus în jos. Undeva, trebuie îmbinate. Dintr-un model bazat pe consum trebuie să construim modele bazate pe inovaţie. Avem nevoie de politici de stimulare a inovaţiei, trebuie să dezvoltăm o piaţă regională competitivă a energiei şi să sprijinim o creştere inclusivă, o creştere a bunăstării tuturor", a subliniat deputatul UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.