DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Birou regional înființat la Timiș în sprijinul învățământului profesional în sistem dual

cciat

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș (CCIA Timiș), în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANPFPISD), a organizat joi, 27 iunie a.c., o conferință de presă cu ocazia semnării protocolului de colaborare dintre cele două instituții.

În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești, pentru care învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung a lipsei de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual.

Președintele Executiv al CCIAT, dna. Florica Chiriță, a declarat: „În contextul semnării protocolului de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, vom colabora cu actorii principali ai parteneriatului, pentru operaționalizarea acestui protocol, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții alternative pentru companiile care au nevoie de forță de muncă calificată. Sunt convinsă că rata de angajare a elevilor absolvenți, succesul lor profesional, rezolvarea unor probleme ce țin de incluziunea socială, depind în mare măsură de seriozitatea cu care toți actorii își duc la bun sfârșit misiunea asumată”.

"Protocolul de colaborare cu CCIA Timiș este al 4-lea protocol pe care Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual îl încheie cu cele opt camere de comerț și industrie la nivelul țării, și cea mai reprezentativă pentru regiunea de dezvoltare vest. Ne propunem să reușim să promovăm împreună învățământul dual, să putem să avem o interfață. În acest sens, utilizarea eficientă a infrastructurii sistemului cameral se pare a fi cea mai oportună soluție pentru că învățământ dual înseamnă un parteneriat public-privat care se realizează între un operator economic, părinte și elev. În viziunea și în strategia Autorității Naționale, camerele de comerț sunt elementele cele mai importante care ne pot facilita apropierea de agenții economici, de mediul de business, astfel încât să putem să răspundem la cererea de forță de muncă de pe piață”, a declarat Ion Gabriel Bratu, Președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.

Citește și: Fondul European de Investiții instituie primele operațiuni de sprijinire a microfinanțării în România

Pentru că implementarea învățământul profesional în sistem dual implică colaborarea între mai mulți actori: elev - școală – companie - autoritate locală – părinți/tutori, la eveniment au participat reprezentanți ai fiecăruia din actorii implicați, respectiv, Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, colegii și licee tehnologice din județul Timiș, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest. Administrația publică locală și regională a fost reprezentată de Primarul Municipiului Timișoara, administratorul public al Consiliului Județean Timiș și consilieri superiori din cadrul Instituției Prefectului Județul Timiș.

Firmele, actorii cei mai importanți ai parteneriatului, au fost reprezentate de companii multinaționale și firme cu capital românesc care susțin și promovează acest sistem de învățământ.

Discuțiile ce au urmat semnării protocolului de colaborare au vizat în principal întrebări din partea firmelor și a directorilor unităților de învățământ tehnologic privind implicarea concretă a semnatarilor protocolului în rezolvarea problemelor specifice.

Totodată, Primarul Municipiului Timișoara, dl. Nicolae Robu, a primit numeroase solicitări atât din partea companiilor cât și a directorilor unități de învățământ, de sprijinire a înființării și dotării de ateliere-școală și a susținerii financiare din partea consiliilor locale a cazării și meselor elevilor navetiști, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.