Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biroul Electoral Central a explicat de ce a decis că partidele politice pot face copii ale listelor electorale suplimentare

BEC
BEC Biroul Electoral Central

Biroul Electoral Central a transmis, joi, explicații referitoare la decizia de a permite partidelor politice să facă, la cerere, copii ale listelor electorale suplimentare. Instituția precizează că responsabilitatea prelucrării datelor cu caracter personal aparține formațiunilor politice, anunță MEDIAFAX.

Vezi si: Regrupări la prezidențiale: tabloul de start pentru turul 2

„Biroul Electoral Central a adoptat Decizia nr.84/D/04.11.2019 în vederea îndeplinirii atribuțiunii expres reglementate de dispozițiile art VII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.64/2019, potrivit cărora „Reprezentanții formațiunilor politice în birourile electorale ale secțiilor de votare pot primi, la cerere, copii ale listelor electorale suplimentare, în condițiile stablite prin dezicie a BEC. (...) În ceea ce privește responsabilitatea prelucrării datelor cu catacter personal, potrivit art 4 (2) din Decizia BEC nr. 84/D/04.11.2019, aceasta aparține formațiunii politice, deoarece formațiunea politică este operator de date cu caracter personal, iar nu reprezentantul formațiunii în biroul electoral al secției de votare. Această prelucrare nu se poate realiza decât cu respectarea strictă a garanțiilor referitoare la informarea persoanei vizate, la garantarea transparenței, așa cum rezultă din art 9 alin 2 din Legea nr. 190/2018”, transmite BEC, într-un comunicat demis MEDIAFAX.

Instituția precizează că formațiunilor politice le revine întreaga responsabilitate pentru adoptarea tuturor măsurilor adecvate ca utilizarea listelor electorale suplimentare să se realizeze doar în scopul satisfacerii intereselor legitime ale acestora legate de procesul electoral.

Citește și: ISU Timiș anunță INTERVENȚII de ultimă oră în blocul morții din Timișoara: ping - pong cu NERVII celor evacuați

Totodată, Biroul Electoral Central transmite că primarii au obligația de a pune la dispoziție formațiunilor politice sau alianțelor electorale un Registru electoral, în maximum 24 de ore de la solicitare.

„De asemenea, trebuie menționat că potrivit art.49 alin (4) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea AEP, „până cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor, dar nu mai târziu de 24 de ore de la solicitare, primarii sunt obligați să pună la dispoziția partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, la cererea și pe cheltuiala acestora, un extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data nașterii și domiciliul, precum și secția de votare la care au fost arondați, pe suport electronic sau hârtie”, se mai arată în comunicatul de presă.

În comunicatul citat se precizează că „ nu este suficientă formularea unei simple cereri, ci este necesară justificarea interesului legitim urmărit de formațiunea politică prin realizarea copiilor listelor electorale suplimentare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.