Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biroul Interpol al Republicii Moldova a solicitat Rusiei să îl aresteze pe Ilan Șor, aflat la Moscova

static.euronews.com
Interpol

Biroul Interpol Moldova solicită Biroului Central Interpol de la Lyon și Federației Ruse să-l aresteze pe fugarul Ilan Șor, acolo unde acesta s-ar afla din 1 februarie. De altfel, fostul deputat condamnat la 15 ani de pușcărie a anunțat că s-a întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov, căruia i-a spus că „singura cale de salvare pentru Rep. Moldova este Rusia și CSI, iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității”. Prin acest mod Kremlinul arată public că nu mai susține partidele Socialiștilor și Comuniștilor, ci și-l atribuie deja ca partener pe Ilan Șor, consideră analiști, transmite Radio Chișinău preluat de stiripesurse.md

Ilan Șor a părăsit Israelul și a zburat spre Moscova la 1 februarie, a comunicat purtătoarea de cuvânt a Poliției Rep. Moldova, Diana Fetco. Ea a confirmat pentru Radio Chișinău că Interpol Moldova a solicitat Federației Ruse reținerea acestuia.

Miercuri seara, fugarul Ilan Șor a scris pe Facebook că s-a întâlnit cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov, căruia i-a spus că „singura cale de salvare pentru Rep. Moldova este Rusia și CSI, iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității”. Fostul deputat condamnat a publicat și un video din cadrul discuțiilor.

„Anul acesta va fi unul istoric pentru Rep. Moldova. Vor avea loc alegeri prezidențiale(…) Noi înțelegem că partidul de guvernământ se teme de partidul meu și echipa mea, pentru că știe că nouă nu ne este frică de dosare penale și nici de faptul că liderii opoziției sunt arestați…”, a spus Ilan Șor .

Vizita fugarului Șor la Moscova și întrevederea acestuia cu oficiali ruși reprezintă un semn din partea Kremlinului prin care și-l atribuie ca partener în Rep. Moldova pe Ilan Șor, a comentat expertul Andrei Curăraru.

„Cred că această vizită este cumva un semn de reorientare a Kremlinului spre Șor, ca prim actor din masa forțelor pro-ruse… Are loc trecerea de la finanțarea și susținerea Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor către Șor. Se declară destul de deschis că acesta este partenerul lor de bază în Rep. Moldova”, a declarat Andrei Curăraru.

Acțiunile lui Ilan Șor au menirea de a lovi în guvernarea pro europeană de la Chișinău, consideră analistul Ion Tăbârță.

„Scopul major al acestor forțe de la Moscova cu care Șor discută nu este altceva decât la următoarele alegeri din Rep. Moldova să aibă loc reconfigurarea puterii politice și reconfigurarea să fie de așa gen ca la cârma Rep. Moldova să nu avem forțe pro-europene”.

Ilan Șor a fugit din R. Moldova în 2019. El a fost condamnat în primăvara anului trecut la 15 ani de închisoare, în dosarul frauda bancară.

Preceizăm că Ilan Șor se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a SUA pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.