Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica anglicană din Canada respinge o moţiune în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam homosexual LGBT homosexual

Sinodul general al Bisericii anglicane din Canada a respins o moţiune care urmărea recunoaşterea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, informează AFP preluat de agerpres.

Moţiunea propunea suprimarea definirii căsătoriei drept "uniunea dintre un bărbat şi o femeie". Pentru a putea fi adoptată, ea trebuia să primească 2/3 din voturile celor trei ordine ale delegaţilor din sinod: episcopi, preoţi şi laici.

În cadrul votului desfăşurat vineri seara în Vancouver, unde sinodul se reuneşte până marţi, preoţii şi laicii au votat în mare parte în favoarea moţiunii, dar aceasta nu a reuşit să obţină majoritatea de 2/3 în grupul episcopilor.

Moţiunea fusese votată la limită cu ocazia precedentului sinod general, dar trebuia să fie validată de către două sinoade succesive pentru a putea intra în vigoare. Sinodul general, organul care guvernează Biserica anglicană din Canada, se reuneşte o dată la trei ani.

Rezultatul votului a provocat reacţii de dezamăgire în rândul membrilor bisericii. Episcopul Andrew Asbil din Toronto a scris pe Facebook că rezultatul votului este "o ştire devastatoare pentru membrii comunităţii LGBTQ, pentru familiile şi prietenii lor" şi i-a asigurat pe aceştia că "le împărtăşeşte suferinţa".

Dacă sinodul general nu a recunoscut oficial căsătoria homosexuală, o altă moţiune adoptată la Vancouver lasă totuşi o anumită marjă de manevră diocezelor pentru a decide oficierea de căsătorii între persoanele de acelaşi sex.

Anumite dioceze permit celebrarea unor astfel de uniuni încă din 2016, de la primul vot asupra moţiunii şi multe din acestea intenţionează să continue, a declarat pentru canalul public CBC Meghan Kilty, directoarea pentru comunicarea a Bisericii anglicane din Canada.

Biserica anglicană din Canada numără peste 500.000 de membri, organizaţi în 1.700 de parohii.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost legalizată în Canada în 2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.