Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Angliei respinge propunerile de oficiere a căsătoriilor între homosexuali - Episcopii anglicani, puși totuși să-și ceară scuze

biserica anglicana

Biserica Angliei va refuza să permită cuplurilor de același sex să se căsătorească în bisericile sale, conform propunerilor prezentate miercuri, în care instituția veche de secole a declarat că își va menține învățătura potrivit căreia căsătoria este între un bărbat și o femeie, informează agenția Reuters.

Propunerile au fost elaborate de către episcopi, care formează una dintre cele trei părți ale organismului de conducere al Bisericii, cunoscut sub numele de Sinodul General, după o consultare de șase ani a Bisericii Angliei privind sexualitatea și căsătoria - printre alte subiecte - și vor fi prezentate Sinodului General în cadrul unei reuniuni care va avea loc luna viitoare.

Biserica Angliei este centrală în cadrul comuniunii anglicane mai largi, care reprezintă peste 85 de milioane de persoane din peste 165 de țări.

"Cuplurile de același sex nu ar putea în continuare să se căsătorească într-o biserică a Bisericii Anglicane", se arată în declarație, confirmând un reportaj al BBC potrivit căruia episcopii au refuzat să sprijine o schimbare a învățăturii pentru a permite preoților să căsătorească cuplurile gay.

Conform propunerilor, cuplurile de același sex ar putea avea o slujbă în care ar exista "rugăciuni de dedicare, de mulțumire sau pentru binecuvântarea lui Dumnezeu asupra cuplului" în biserică după o căsătorie civilă. Căsătoria între homosexuali a fost legalizată în Marea Britanie în 2013.

Cu toate acestea, rugăciunile ar fi facultative pentru clerici și ar putea fi folosite în combinații "care să reflecte diversitatea teologică a Bisericii", a precizat Biserica Angliei, ceea ce implică faptul că liderii spirituali ar putea alege să nu ofere astfel de binecuvântări.

"Nu-mi fac iluzii că ceea ce propunem astăzi va părea că merge prea departe pentru unii și nici pe departe suficient pentru alții, dar sper că ceea ce am convenit va fi primit într-un spirit de generozitate, căutând binele comun", a declarat Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury.

Separat, episcopii Bisericii Angliei vor prezenta scuze în cursul acestei săptămâni persoanelor LGBTQI+ pentru "respingerea, excluderea și ostilitatea" cu care s-au confruntat în biserici, potrivit declarației.

Biserica Angliei, care a fost fondată în 1534, este divizată de ani de zile cu privire la modul în care trebuie să abordeze căsătoriile între persoane de același sex, activiștii lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) luptând pentru a obține aceleași drepturi ca și creștinii heterosexuali.

Încercând să abordeze această problemă controversată, Welby i-a îndemnat anul trecut pe episcopi să "abunde în dragoste pentru toți", chiar dacă a susținut validitatea unei rezoluții adoptate în 1998 care respingea "practica homosexuală ca fiind incompatibilă cu Scriptura".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.