Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Catolică din România spune că obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam arhiepiscop Aurel Perca

Comisia pentru învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor catolici din România (CER) a analizat modificările aduse Legii 272/2004 care vizează obligativitatea implementării de ore de educaţie sexuală pentru copii şi a transmis, marţi seară, că o astfel de decizie ar fi trebuit luată după consultarea cu toţi factorii implicaţi, inclusiv Biserica. ”Obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor”, a transmis Biserica Catolică.

Comisia pentru învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor catolici din România (CER) a luat act de modificarea făcută de Parlamentul României la Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prin Legea 45/3.04.2020, în special aspectele care vizează obligativitatea implementării de ore de educaţie sexuală pentru copii, în cadrul unor programe privind viaţa şi sănătatea lor.

Citește și: Lovitură de la DNA de ultim moment! Sunt vizați mii de magistrați cu dosare penale

”Considerăm că:

1. o astfel de modificare ar fi presupus o consultare prealabilă cu toţi factorii sociali implicaţi în elaborarea de programe de sănătate şi de educaţie, între care se află şi Biserica. Ea are competenţa şi obligaţia morală de a se exprima asupra (conţinutului) acestui tip de educaţie.

2. obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor - garantate de Constituţia României şi de legi, precum Legea 272/2004 - de a decide oportunitatea şi modalitatea ţinerii unor astfel de cursuri. Părinţii sunt, în fond, primii responsabili de educaţia copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri.

Citește și: Suceava are de cinci ori mai mulți bolnavi cu noul coronavirus decât Oradea. Motivul este metoda de testare prin polling

3. aceste ore de educaţie sexuală trebuie să aibă un caracter opţional, iar pentru a participa la ele, părinţii să-şi dea acordul scris pentru fiecare copil în parte”, a transmis Conferinţa Episcopilor catolici din România, printr-un comunicat de presă.

Şi Biserica Ortodoxă a criticat aceste modificări.

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA

Încadrarea obligatorie a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor, consideră Patriarhia, care afirmă că ”identitatea şi viaţa persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală”, iar viaţa are şi o dimensiune spirituală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.