Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Catolică din Spania le va despăgubi pe victimele abuzurilor sexuale

blogs.lse.ac.uk
Biserica Catolica din Polonia

Biserica Catolică din Spania a anunţat vineri că le va despăgubi pe victimele abuzurilor sexuale chiar şi în cazul proceselor care nu au fost soluţionate întrucât preoţii vinovaţi au murit între timp, marcând astfel o schimbare în raport cu poziţia sa anterioară, informează Reuters.

În procesele rămase fără o sentinţă, "vom plăti despăgubiri şi dacă acuzatul este decedat sau dacă a intervenit prescrierea faptei", a declarat Francisco Garcia Magan, secretar general al Conferinţei Episcopilor Spanioli, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

"Va trebui să se examineze de la caz la caz. Şi dacă se ajunge la o concluzie morală, atunci va exista o despăgubire morală", a adăugat Francisco Garcia Magan, după ce a anunţat că episcopii spanioli au aprobat în unanimitate un "plan integral" pentru despăgubirea victimelor.

Până acum, Biserica Catolică din Spania refuzase să le compenseze pe victime în cazurile în care agresorul murise, o situaţie frecvent întâlnită.

Instituţia spaniolă se confruntă cu un scandal în urma unei anchete mediatice de referinţă din 2021 care a scos la iveală abuzuri pe scară largă comise de preoţi în Spania. Această situaţie urmează altor scandaluri de abuzuri sexuale în care este implicată Biserica Catolică într-o serie de ţări, inclusiv în Statele Unite, Irlanda şi Franţa.

Un sondaj publicat luna trecută, care a făcut parte dintr-un raport al ombudsmanului spaniol pentru drepturile omului, a constatat că 0,6% dintre cei 8.000 de respondenţi au declarat că au fost abuzaţi, procentul ajungând la 1,1% atunci când au fost incluşi şi laicii, cum ar fi profesorii de la şcolile catolice.

Raportul ombudsmanului a criticat, de asemenea, Biserica Catolică pentru că nu a cooperat pe deplin cu anchetatorii şi pentru că a încercat să "minimalizeze fenomenul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.