Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Catolică din Spania, zguduită din temelii: Sute de abuzuri sexuale, cu victime copii, anchetate

Agerpres
preot catolic popa

Biserica Catolică din Spania va deschide o anchetă cu privire la abuzuri sexuale. Victime ar fi sute de copii, iar investigaţia a fost făcută de ziarul El Pais, anunță Mediafax.

Biserica Catolică din Spania va deschide o anchetă cu privire la presupuse abuzuri sexuale asupra a sute de copii de către membri ai clerului, abuzuri ce s-au desfăşurat de-a lungul a 80 de ani, scrie Reuters. Ancheta va analiza acuzaţiile de abuz împotriva a 251 de preoţi şi civili din instituţii religioase din întreaga ţară.

Ziarul nu şi-a publicat integral descoperirile dintr-o investigaţie pe care a efectuat-o în această problemă şi care a durat trei ani, dar a spus că a trimis un dosar de 385 de pagini Papei Francisc la data de 2 decembrie, în timp ce acesta zbura de la Roma în Cipru.

Numărul victimelor este de cel puţin 1.237, dar ar putea creşte cu câteva mii. Acuzaţiile se referă la 31 de ordine religioase şi la 31 de eparhii din ţară dintre cele aproximativ 70. Cel mai vechi caz datează din 1942, iar cel mai recent din 2018.

Ancheta va fi efectuată de Conferinţa Episcopală Spaniolă, condusă de cardinalul Juan Jose Omella, arhiepiscopul Barcelonei. Oficialii Conferinţei Episcopale nu au fost disponibili pentru a răspunde acuzaţiilor.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că Papa a primit documentaţia şi a transmis-o “organismelor competente, astfel încât să poată proceda conform legislaţiei actuale a Bisericii”. Potrivit legislaţiei actuale, episcopii spanioli ar trebui să informeze autorităţile civile despre cazurile suspectate de abuz.

În noiembrie, Papa Francisc s-a întâlnit cu mai multe victime ale abuzurilor şi a mulţumit jurnaliştilor pentru că au ajutat la descoperirea scandalurilor de abuz sexual în cadrul bisericilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.